Tips om stof uit je huis te houden


Stof is niet alleen onaantrekkelijk vanuit een esthetisch oogpunt. De kleine zwevende deeltjes kunnen ook leiden tot huid-, keel- en oogirritatie. Degenen die allergisch zijn voor stof hebben vaak nog ernstiger reacties, zoals dermatitis en een slechte ademhaling. Hoe kun je het stof in huis weghouden? Het verwijderen van stof uit je huis hoeft niet moeilijk en intensief te zijn, zoals je gaat zien. Blijf lezen voor bruikbare tips en informatie over het zo goed mogelijk stofvrij houden van je huis.

Het eerste dat je moet doen om stof uit huis te verwijderen, is het schoonmaken. Een oppervlaktereiniging is hier niet voldoende. We hebben het over een grondige schoonmaak zoals de uitgebreide voorjaarsschoonmaak. Dit is wat we je aanraden te doen:

  • Maak je planten schoon: Als je levende kamerplanten hebt, vergeet ze dan niet af en toe af te stoffen. Hoe groter de bladeren van de plant, hoe meer stof ze kunnen ophopen.
  • Stofzuigen: als je huisdieren hebt, kan het geen kwaad om je huis dagelijks of om de dag te stofzuigen. Anders kun je wekelijks stofzuigen. Een stofzuiger met een HEPA-filter verwijdert stof veel efficiënter dan een stofzuiger zonder zo’n filter. Als je klaar bent met vloeren, gebruik je de stofzuiger om stoffering en gordijnen op te ruimen.
  • Stof de jaloezieën af: Jaloezieën kunnen veel stof tussen de lamellen bevatten. Dit is gemakkelijk over het hoofd te zien als de jaloezieën altijd gesloten zijn. Open de jaloezieën en maak elke lamel één voor één schoon totdat ze brandschoon zijn.

Doe je schoenen uit voordat je het huis binnenkomt

Nu je huis schoner is, zal het in de toekomst gemakkelijker zijn om dat zo te houden. Echter: veel stof komt weliswaar binnenshuis neer, maar het meeste komt van buiten. Dus wanneer je thuiskomt van een dag werken, school, sporten, winkelen of wat je ook graag doet, moet je de hoeveelheid stof die je mee naar binnen brengt beperken. Een van de beste manieren om dat te doen is door je schoenen uit te doen voor je naar binnen gaat. 

Tips om stof uit je huis te houden

Schaf een deurmat aan

We hadden het net over je schoenen uit doen voor je naar binnen gaat. Toch kun je niet altijd helpen wat andere mensen doen. Maak je binnenkomst daarom uitnodigender en houd je huis tegelijkertijd schoner met een deurmat. 

Een borstelige welkomstmat is voor meer dan decoratie; het is bedoeld voor gebruikers om hun voeten aan af te vegen voordat ze het huis binnengaan. Als je een deurmat alleen ooit hebt gebruikt als je schoenen nat of modderig zijn, doe dit dan voortaan elke keer dat je je schoenen uittrekt. Je zult minder stof en vuil van je schoenen hoeven te verwijderen.

Stof uit de lucht halen: gebruik een luchtreiniger

Luchtreinigers kunnen de hoeveelheid pollen, rook en stof in de lucht verminderen. Een luchtreiniger is een must voor iemand met een pollen- of stofallergie. Er zijn veel soorten luchtreinigers om uit te kiezen, dus hier is een kort overzicht.

  • UVGI-filters: UVGI filters ontdoen de lucht van schimmel-, bacterie- en virus sporen door middel van UV. Hun effectiviteit varieert afhankelijk van de bacterie- of schimmel soort in kwestie.
  • Elektronische luchtreinigers: ionisatoren en stofvangers in een elektronische luchtreiniger creëren een lading die luchtdeeltjes schoner maakt.
  • Fotokatalytische oxidatie: Een fotokatalytische oxidatie luchtreiniger bevat een fotokatalysator die reageert op ultraviolette straling. De reactie creëert hydroxylradicalen die verontreinigende stoffen oplossen. Dit kan echter soms koolmonoxide, stikstofdioxide of formaldehyde produceren, dus fotokatalytische oxidatie zuiveraars zijn niet gebruikelijk in huishoudens.
  • Actieve koolstoffilters: Actieve koolstoffilters kunnen sommige luchtdeeltjes opvangen, maar geen stikstofoxide, ammoniak of formaldehyde. Als het koolstoffilter een vouwfilter bevat, is het wellicht effectiever.
  • Mechanische filters: Last but zeker not least zijn mechanische luchtfilters. Een voorbeeld van een mechanisch filter is een HEPA-filter, dat een delicaat gaas heeft dat deeltjes met een diameter van 0,3 micrometer kan opvangen.

De meeste luchtreinigers gebruiken filters. Om ervoor te zorgen dat de luchtreiniger optimaal blijft werken, moet je het filter regelmatig vervangen, ten minste om de zes maanden, maar soms zelfs vaker. Volg de aanbevelingen van de fabrikant, maar houd ook rekening met omstandigheden die frequentere wijzigingen de moeite waard kunnen maken.

zo kun je stof uit je huis houden

Was de tapijten

Tapijten zijn een stofvanger, of dat nu een kleed op de vloer van de woonkamer is of de slaapkamer met vloerbedekking op de bovenverdieping. Om stof van de vloerbedekking te verwijderen, kun je deze wassen met shampoo of met stoom reinigen. Je kunt het zelf doen of door professionals laten doen, maar je moet het tapijt de tijd geven om te drogen. Hoewel nodig, slijten deze behandelingen de tapijtvezels sneller af, dus je zult je vloerbedekking wel sneller moeten vervangen.

Vervang de vloerbedekking 

Daarom ben je misschien beter af als je helemaal geen vloerbedekking in huis hebt. Omdat tapijt altijd stof aantrekt, zit je in een eindeloze cyclus van het wassen van je tapijt en vervolgens nieuwe vloerbedekking kopen omdat je vloerkleden er versleten uitzien.

Voor al het geld dat je hebt uitgegeven om je tapijten netjes te houden, had je dat geld beter kunnen gebruiken om hardhout of een andere harde vloer te leggen. Toegegeven, harde vloeren zijn niet ongevoelig voor stof. Je moet de vloeren nog steeds ongeveer een keer per week dweilen om kruimels, vuil en stof op het oppervlak te verwijderen. Toch verbergt stof zich niet in hardhout zoals vloerbedekking!

You may also like

Comments are closed here.