gordijnen guide

Gordijnen guide: waar moet ik op letten bij het kopen van gordijnen?


Als je nieuwe gordijnen wil kopen, kom je voor een hoop keuzes te staan. Raak je door alle mogelijkheden en het grote aanbod het overzicht helemaal kwijt? Maak dan gebruik van deze handige gordijnen guide. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van gordijnen. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuzes.

Gordijnhoogte en gordijnbreedte 

Het is belangrijk om van tevoren de afmetingen van je nieuwe gordijnen te bepalen. Hoe nauwkeuriger je de ruimte opmeet, hoe beter! Meet niet alleen de breedte, maar ook de hoogte van het raam of kozijn. Aan de hand van deze afmetingen kun je online of in de winkel de juiste gordijnmaat kiezen. Veel ramen hebben een standaard formaat, waardoor je voor kant-en-klare gordijnen kunt kiezen. Als de juiste afmeting hier niet tussen staat, kun je de gordijnen laten inkorten of helemaal op maat laten maken. Kom je er niet uit? Maak dan gebruik van een maattabel voor gordijnen of vraag om persoonlijk advies van een specialist.

Plooiband, railband of ringband?

Als je de gordijnhoogte en gordijnbreedte eenmaal hebt bepaald, weet je nog niet hoeveel stof je exact nodig hebt. Dit is namelijk afhankelijk van de plooien en het ophangsysteem. Bij een plooiband heb je bijvoorbeeld te maken met gelijkmatig verdeelde plooien, terwijl je bij een universele railband de plaats van de plooien zelf kunt bepalen. Voor gordijnen met een enkele plooi moet je de breedte van het kozijn vermenigvuldigen met 1,8. Bij een dubbele plooi heb je precies dubbel zoveel stof nodig. Kies je voor gordijnen met ringband? Dan wordt het ringbandgedeelte vaak bij de totale lengte van de gordijnen meegerekend. Maak dus eerst een keuze uit deze opties om op de juiste manier uit te rekenen hoeveel meter gordijnstof je nodig hebt.

Soort gordijnen

Bepaal vervolgens de functie van de nieuwe gordijnen en pas het soort hierop aan. Wil je de slaapkamer donker maken? Dan ga je voor verduisterende gordijnen. Voor meer sfeer in de woonkamer kun je kiezen voor lichtdoorlatende gordijnen/vitrage of inbetween gordijnen. Het is ook mogelijk om twee soorten met elkaar te combineren! Bijvoorbeeld transparante vitrage samen met verduisterende overgordijnen.

Materiaal, kleur en stijl

Let tot slot goed op het materiaalgebruik, de kleuren en algehele stijl. Het is natuurlijk het mooiste als de nieuwe gordijnen perfect aansluiten op het interieur. Vaak helpt het om van tevoren inspiratie op te doen en een moodboard te maken.

You may also like

Comments are closed here.