huis stofvrij houden

Tips om je huis stofvrij te houden


Het is onmogelijk om te voorkomen dat stof zich ophoopt in je huis, maar je kunt het onder controle houden met een regelmatige schoonmaak routine die op de juiste manier wordt uitgevoerd, want stof kan hardnekkig zijn. Veeg het de ene week weg en de volgende week heeft het zich weer als een fijn grijs laagje op de fotolijsten en de schoorsteenmantel genesteld.

Niemand heeft nog de magie gevonden die stof laat verdwijnen, vooral stof in de lucht. Ondanks dat stofzuigers betere filtratie hebben en er luchtreinigers zijn voor het hele huis, is afstoffen nog steeds een wekelijkse klus.  Om dit goed te doen is het belangrijk om te weten wat de juiste volgorde van deze klus is.

Waar is stof van gemaakt?

Huisstof bestaat uit verschillende dingen. Kleine vuildeeltjes van buitenaf maken er een aanzienlijk deel van uit. Deze deeltjes komen van schoenen, kleding of huisdieren. De wind kan het door openstaande ramen en deuren naar binnen blazen. Huishoud stof bevat ook textielvezels (van vloerkleden en kleding), huidschilfers van huisdieren, haar, pollen, microscopisch kleine plastic deeltjes, huisstofmijt, dode insecten delen, enz.

Hoe je huis te ontdoen van stof

Je kunt echt niet voorkomen dat stof zich ophoopt in je huis, maar je kunt wel enkele maatregelen nemen zodat het niet uit de hand loopt:

Begin bovenaan

Reinig eerst de muren en het plafond. Als je dat niet doet, als je begint met de vloer of de spullen dichter bij de vloer, zal het stof zich vestigen in gebieden die je al hebt schoongemaakt. Door eerst de hoogten aan te pakken, valt van daar het vuil naar beneden. Stofzuig de plafonds en muren met een stof opzetstuk en werk langzaam naar beneden. Vergeet plafondventilatoren niet. De bladen kunnen een dikke laag stof ophopen die door de kamer wordt geblazen wanneer je hem aanzet.

Tapijten stofzuigen en wekelijks uitschudden

Tapijt is een stofvanger en het lanceert deeltjes terug in de lucht elke keer dat je eroverheen loopt. Het is vrijwel onmogelijk schoon te maken. Stofzuigen helpt, maar niet geheel. Het is gemakkelijker om kleden schoon te maken, omdat je ze buiten kunt uitkloppen of periodiek naar de schoonmaker kunt brengen.

Tips om je huis stofvrij te houden

Veelvuldig stofzuigen van drukke paden zal stof niet elimineren, maar het zal het volume verminderen. En het vermindert de zanddeeltjes die de tapijtvezels schuren en ervoor zorgen dat ze afbreken. Vergeet niet om meubelkussens regelmatig te stofzuigen en kussens te wassen. 

Maak wekelijks slaapkamers en kasten schoon

Vezels van je kleding hopen zich op in de slaapkamer. Huidschilfers zijn ook hier een andere factor, omdat deze zich kunnen verzamelen in beddengoed. Regelmatig wassen helpt de hoeveelheid stof laag te houden. Als je last hebt van allergieën, staan ​​slaapkamers bovenaan de lijst voor een grondige schoonmaak.

Kasten verzamelen ook stof. Elke keer dat je kleding en schoenen uit de kast haalt, komt er stof van textielvezels en vuil in de lucht. Stofdeeltjes banen zich een weg naar beneden, dus het is goed om je kast op te ruimen om snel en effectiever te kunnen stofzuigen.

Maak verborgen stof verzamelplekken schoon

Enkele van de plekken waar veel stof wordt verzameld, zijn de plekken die je niet kunt zien: onder bedden en meubels, achter het fornuis en de koelkast, enz. Als stof zich eenmaal op die plekken heeft gevestigd, blijft het daar meestal ongestoord zitten, met steeds meer stof dat zich ophoopt. Maak ze echter regelmatig schoon als je allergisch bent, want daar kunnen huisstofmijten goed gedijen.

Afstoffen van harde oppervlakken

Een vochtige doek is alles wat je nodig hebt om stof af te nemen van harde, gladde oppervlakken. Het stof kleeft aan de stof in plaats van rond te vliegen en zich te verspreiden. Microvezeldoeken of elektrostatische stofdoeken werken goed. Bovendien vind je deze producten vaak met lange handgrepen om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen.

je huis stofvrij houden

Wat is huisstofmijt?

Mijten zijn kleine spinachtigen. Net als spinnen hebben ze acht poten. Huisstofmijten kunnen leven in beddengoed, gestoffeerde meubels en andere zachte oppervlakken in huis, zoals tapijten en gordijnen. Huisstofmijten leven in bijna elk huis, omdat ze graag een warme, vochtige omgeving met veel huidschilfers hebben. Het goede nieuws is dat ze niet bijten of zich onder de huid nestelen. Huisstofmijten scheppen dode huidschilfers op met een opening op hun lichaam en scheiden een enzym af om hun voedsel af te breken.

Het grootste probleem met huisstofmijt is dat ze een van de meest voorkomende triggers zijn voor allergische reacties binnenshuis bij mensen, die astma en allergische reacties veroorzaken.

Hoe je je te ontdoen van huisstofmijt

In de meeste gevallen vormen ze geen probleem en zijn ze gemakkelijk onder controle te krijgen door beddengoed regelmatig te wassen en te stofzuigen. Besteed speciale aandacht aan meubels en stofzuig alles met zachte stof waar mensen en huisdieren kunnen zitten.

Een andere optie is om te investeren in een luchtreiniger met een HEPA-filter dat huidschilfers van dieren en stof verwijdert, wat huisstofmijt helpt bestrijden. Een luchtontvochtiger kan ook helpen door de omgeving in het huis minder aantrekkelijk te maken voor huisstofmijt.

Lees ook: 6 TIPS TEGEN HUISSTOFMIJT IN DE SLAAPKAMER

Telescopische Plumeau
Telescopische Plumeau
Stofzuiger zonder zak
Stofzuiger zonder zak
CleanDays Robotstofzuiger D2-007 met Dweilfunctie
CleanDays Robotstofzuiger D2-007 met Dweilfunctie

You may also like

Comments are closed here.