Thuisstudeerplek inrichten: 5 handige tips


Om goed te kunnen studeren, heb je natuurlijk een prettige omgeving nodig. De meeste mensen kunnen zich het beste concentreren als ze op een rustige plek werken aan school of hun opleiding, zowel op vlak van geluid als hoe het interieur eruitziet. Bovendien is het erg praktisch dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Een thuis studeerplek inrichten, hoe doe je dat precies? Wij delen graag vijf handige tips met je om de perfecte studeerruimte thuis te creëren!

1. Thuis Studeerplek inrichten: een opgeruimd bureau

Allereerst is het belangrijk dat je bureau goed opgeruimd is. Een opgeruimd bureau is een opgeruimd hoofd, en een opgeruimd hoofd zorgt ervoor dat er ruimte is voor nieuwe informatie. Dit is natuurlijk essentieel om goed te kunnen studeren! 

Zorg dat alle papieren en mappen op je bureau georganiseerd zijn en netjes op een stapeltje liggen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een systeem om je papieren en mappen netjes in op te bergen. Kijk maar eens naar de voorbeelden hieronder.


Plaats pennen in een bakje en zorg dat alle kleinere items, zoals een perforator en nietjesmachine, in een lade liggen. Op die manier ziet je bureau er altijd netjes uit en geraak je niet zo snel afgeleid tijdens het studeren.

Brievenbakje 3 vakken
Brievenbakje 3 vakken
bureau organisator
Bureau organisator
Brievenbak A4 Standaard Transparant
Brievenbak A4 Standaard Transparant
Bureau Organizer
Bureau Organizer
Prival Pennenbak
Prival Pennenbak

2. Een groene thuis studeerplek

Het spreekt voor zich dat je niet goed zal kunnen studeren in een spierwitte, kille kamer waar niets anders staat dan je bureau. Het is belangrijk dat je thuis studeerplek een aangename ruimte is waarin je je prettig voelt. Een mooie kleur op de muren doet al wonderen. Groen is de beste kleur in een studeerruimte of home office. Deze kleur verhoogt de productiviteit, creativiteit en zorgt tevens voor rust. Perfect dus!

de Thuisstudeerplek inrichten

Vind je groene muren een stapje te ver? Dan kan je ook prima werken met groene accessoires. Ook kamerplanten zijn ideaal om groen in de studieruimte thuis te brengen. Heb je geen groene vingers? Check dan deze makkelijke kamerplanten voor beginners

3. Genoeg daglicht

Bij de inrichting van een thuisstudie plek is voldoende daglicht ook heel belangrijk. In het donker studeren is slecht voor je productiviteit en creativiteit. Bovendien zal je elektriciteitsrekening flink oplopen wanneer je de hele dag verlichting moet aansteken. Als het mogelijk is, plaats je bureau dan dichtbij een raam, maar zorg er wel voor dat het zonlicht je niet stoort. Het is immers ook niet de bedoeling dat je de hele tijd je ogen moet dichtknijpen of dat je een zonnebril moet dragen. 

4. Een aparte studeerkamer

Indien het mogelijk is, afhankelijk of er genoeg ruimte is, dan kan je het beste een aparte studieruimte thuis maken. Dus niet in de woonkamer of slaapkamer, want daar is het onrustig en geraak je snel afgeleid van geluid en geroezemoes van je huisgenoten. Bovendien moet de woonkamer en slaapkamer een plek blijven waar je rustig kunt ontspannen, zonder dat je er constant aan je studies wordt herinnerd.

5. Dagelijks verluchten

Tenslotte mag het niet te warm zijn in je studeerkamer en moet er genoeg frisse lucht aanwezig zijn. Het beste is om iedere dag te verluchten zodat er frisse lucht naar binnenkomt. In de winter kan je het raam even open zetten voordat je aan de slag gaat. Verder doe je er goed aan om de verwarming niet te hoog te zetten. Wanneer het te warm is, zal je sneller loom worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling tijdens het studeren!

een Thuisstudeerplek inrichten

You may also like

Comments are closed here.