serre of aanbouw

Serre of aanbouw kiezen?


Heb je ruimte te weinig in je woning? Dan zijn er diverse mogelijkheden om de ruimte te vergroten. De meest radicale manier is om een aanbouw aan je woning te (laten) bouwen. Je kunt ook kiezen voor een andere wijze van woninguitbreiding en wel door een serre te laten plaatsen. Wanneer ga je voor een aanbouw en wanneer voor een serre?

Verschillen tussen aanbouw en serre

Het verschil tussen een serre en aanbouw zal in het uiterlijk direct terug te zien zijn. Traditioneel bestaat een serre geheel uit glas. Een aanbouw daarentegen bestaat uit stenen of houten wanden met daarin ramen. Normaal zal een aanbouw ook in stijl van de woning worden gebouwd. Een serre heeft door de aanwezig van het vele glas juist de bedoeling om een apart gedeelte van de woning te zijn. De functies van beide ruimtes verschillen ook. Een aanbouw wordt als een uitbreiding van de leefruimte gezien. In de aanbouw kunnen ook weer aparte ruimtes gebouwd worden. Een serre wordt meestal niet als leefruimte gezien, maar als een ruimte om je terug te trekken en om te ontspannen. Natuurlijk is een serre ook een vorm van aanbouw, maar andersom is een aanbouw geen serre.

Waarom kiezen voor een serre?

Een serre wordt gezien als een verlengstuk van de tuin. Juist daarom bestaan de wanden van een serre ook uit glas. Luxe serres zijn zelfs uitgevoerd met een glazen dak. De serre stelt je in staat om ook bij minder mooi weer of in de winter toch in een tuinachtige omgeving te vertoeven. In de zomermaanden gaan de deuren van de serre open en nodig je de tuin uit in je woning. De tuin loopt zo naadloos over in je huis. In de winter kun je planten die niet winterhard zijn gewoon in de serre zetten. Ze krijgen meer dan voldoende daglicht, maar hoeven niet te lijden onder de koude temperaturen buiten. Verder kun je je terrasmeubels ook binnen zitten en creëer je met een serre een heerlijk winterterras. 

Waarom kiezen voor een aanbouw?

Voor een aanbouw kies je als je ruimtegebrek hebt in je woning. Als je door een verbouwing geen extra ruimte in je bestaande woning kunt creëren, dan wordt er al snel gekozen voor een aanbouw. De aanbouw wordt ook voorzien van alle voorzieningen die je in je huis hebt, zoals verwarming en isolatie. De woning wordt als het ware doorgetrokken in de aanbouw. Overigens geldt bij zowel een serre als een aanbouw dat dit gevolgen heeft voor je opstalverzekering. De ruimte van je woning wordt vergroot, dus je premie gaat omhoog. Je opstalverzekering vergelijken is op dat moment dan ook verstandig. Je profiteert met een aanbouw of een serre ook van waardevermeerdering van je woning.

You may also like

Comments are closed here.