Porselein theeservies mooi houden

Porselein theeservies mooi houden: zo doe je dat!


Ben jij een echte theeliefhebber? Dan mag er bij jou thuis eigenlijk geen porselein theeservies ontbreken. Misschien durf je het servies niet gebruiken om thee uit te drinken, maar het is veel te mooi om niet in huis te hebben. Je kunt een porseleinen theeservies namelijk prachtig in een glazen vitrinekast etaleren. Is er een speciale gelegenheid? Dan haal je het servies gewoon uit de kast. In dit artikel delen we tips om een porselein theeservies mooi te houden zodat je er lang van kunt genieten!

1. Porselein theeservies schoonmaken

Eerst en vooral is het belangrijk dat je je porseleinen theeservies goed schoonmaakt wanneer je er voor de eerste keer thee uit gaat drinken. Je hoeft hiervoor geen zeep te gebruiken, maar zuiveringszout is wel aangeraden. Vul je theepot met heet water en voeg er één of twee lepels zuiveringszout aan toe. Laat het een aantal uurtjes weken om je servies een flinke reiniging te geven. Daarna is je porseleinen servies weer helemaal schoon!

2. Vul je porseleinen theekop rustig met water

Gebruik je servies alleen voor vers en heet water. Hierbij is het wel belangrijk dat je een theekop niet te snel met te heet water vult. Wanneer er grote temperatuurverschillen zijn, kunnen er barsten vormen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarom vul je de kopjes beter wat trager dan snel. 

theeservies van Porselein mooi houden

3. Draag geen sieraden die kunnen krassen

Je denkt er misschien niet direct aan, maar het is verstandig om je sieraden even af te doen voor je thee met porseleinen servies gaat drinken. Je kunt immers makkelijk met een armband of ring per ongeluk tegen het servies aankomen en kleine krassen creëren. Let er uiteraard wel op dat je je sieraden op een plek legt waar je ze niet kunt kwijtraken.

4. Houd je servies stevig vast

Wanneer je porseleinen servies gebruikt, moet je voorzichtig zijn met hoe je dit vastneemt. De beste manier is om een theekop of theepot met beide handen stevig vast te houden. Sommige theepotten zijn best zwaar dus het kan zeker geen kwaad om extra voorzichtig te zijn. Let wel op dat je het niet vastneemt aan de tuit of aan een decoratief stukje. De onderkant of het handvat zijn de beste plekken om het servies aan vast te pakken.

Porselein theeservies mooi houden zo doe je dat

5. Was iedere theekop apart af

Is je theekop leeg? Dan is het belangrijk dat je de porseleinen theekopjes een voor een afwast. Op die manier voorkom je dat er kopjes tegen elkaar aan botsen in de wasbak. Laat het servies vervolgens vanzelf opdrogen in een droogrek of op het aanrecht. Stop porselein servies nooit in de vaatwasser want anders is de kans groot dat er een kopje kapot gaat. 

6. Porselein servies opbergen

Is het servies droog? Dan kan je het weer mooi opbergen in je kast. Vooral in glazen vitrinekasten staat porseleinen servies heel mooi. Als je jonge kinderen in huis hebt, is het wellicht handig om een slot op de kast te zetten. 

Lees ook: Krisha servies: de voordelen en mogelijkheden van dit prachtige serviesgoed

You may also like

Comments are closed here.