monochrome interieurs

Monochrome interieurs: Het gebruik van één kleurtoon voor een strakke uitstraling


Het monochrome interieur verovert de woningmarkt door de harmonieuze en stijlvolle sfeer, wat een welkome aanvulling is voor iedereen die naar meer rust verlangt. Je kunt kiezen voor een klassiek monochroom interieur, maar ook voor monochroom 2.0, wat een zachtere, warmere opvolger is. Wat houdt deze trend in en hoe kun jij het in je interieur toepassen?

Eenkleurige trend met dezelfde tinten

“Monochroom” betekent “eenkleurig” in het Grieks en dat is precies waar de trend voor staat. Monochrome interieurs bestaan namelijk uit dezelfde kleuren of tinten, waardoor een rustig geheel gecreëerd wordt. Door deze eenvoudige samenstelling ziet het geheel er ook elegant en chique uit. Origineel gezien is de monochrome look gebaseerd op zwart en wit, maar er zijn ook varianten met genuanceerde combinaties, zachtere kleuren en minder harde contrasten.

monochroom interieur

Klassieke monochrome interieurs

Een klassiek monochroom interieur is gebaseerd op zwart en wit, wat tijdloze kleuren zijn die al decennialang in interieurdesign worden toegepast. Dit komt omdat het veelzijdige, klassieke en elegante kleuren zijn die bij allerlei kleuren en interieurstijlen passen. Daarnaast zorgen zwart en wit voor een duidelijk contrast en helder patroon, wat een interieur strak en spannend maakt.

Deze klassieke monochrome look kun je in allerlei vormen toepassen, bijvoorbeeld in de vorm van een zwart-witte muur en fotocollages met zwart-wit foto’s als decoratie. Of pas zwart-witte tinten toe in de kussens en hoezen van je bed, gordijnen of bijzettafels. Andere opties zijn een zwart-wit behang in je kantoor, zwart-witte badkamertegels en matzwarte kranen. Er zijn oneindig veel opties om de monochrome trend toe te passen.

Harmonieus en stijlvol

Een monochroom interieur is eenvoudig, maar tegelijkertijd harmonieus en stijlvol. Het kan lastig zijn om de juiste kleur uit te kiezen voor je wooninrichting en dit vervolgens op de juiste manier af te stemmen op je meubels en woonaccessoires. Een zwart-wit kleurenpalet is dan een simpele oplossing, waar je allerlei tinten aan toe kunt voegen.

Een moderne twist op de monochrome trend: Monochroom 2.0

Monochroom 2.0 is de zachtere opvolging van de klassieke monochrome trend, waarbij wel gebruikgemaakt wordt van zwart en wit, maar waaraan zachtere tinten, kleurschakelingen en nuances zijn toegevoegd. Hierdoor zijn de contrasten minder hard en wordt een gebalanceerd geheel gecreëerd. De basisregel blijft dat je niet meer dan drie kleurtinten moet combineren voor een serene uitstraling. Je kunt wel meer diepte aanbrengen in je interieur door een combinatie van verschillende materialen te gebruiken, zoals katoen, velours en corduroy. Hoe ziet dit er precies uit in huis?

Vintage stijl keuken

Begin met een strakke basis van effen keukenkastjes voor eenheid en rust. Voeg hier vervolgens een keukenblad aan toe in een andere tint, met een mooie overgang op de kleur van de kastjes, en een retro ijskast in een kleur die binnen het kleurenthema past. Je kunt hier bijvoorbeeld voor een donkere groentint kiezen in plaats van het klassieke zwart, en planten in de keuken plaatsen.

Hotel chique slaapkamer

Hotel chique wordt gekenmerkt door een luxe en warme sfeer. Verf bijvoorbeeld alle muren en het plafond in dezelfde warme tint, en baseer op deze kleur de rest van je kleurenschema. Zorg er wel voor dat er symmetrie is in de inrichting en kleed je bed aan met een sprei en bijpassende sierkussens.

You may also like

Comments are closed here.