Kortsluiting tegengaan bij lekkage, hoe doe je dat?


De combinatie tussen vocht en elektriciteit is gevaarlijk. Typerend is het advies om je niet in water te begeven als het onweert, of je haar te föhnen als je een bad neemt. In dit soort gevallen kan het contact tussen elektra en water dodelijk zijn. In andere gevallen kan het kortsluiting opleveren, waardoor de stoppen springen of elektrische apparaten defect raken. Stuk voor stuk situaties die je niet wilt meemaken. Maar wat kun je doen om, als er lekkage in huis is, kortsluiting te voorkomen? Neem de tips hieronder ter harte en je hoeft niet bang te zijn voor elektriciteitsellende als er ergens een lekkage is of als er zich te veel vocht in een ruimte bevindt.

1. Gebruik goede waterdichte armaturen

Door goede led waterdichte armaturen te gebruiken, voorkom je dat er in de verlichting in vochtige omgevingen kortsluiting kan ontstaan. Zoals in de badkamer, de schuur of bij lekkage in huis. Qua waterdichte armaturen met led-verlichting is er een groot aanbod. Zo kun je kiezen voor led armatuur met sensoren die aanspringen bij beweging of voor uiteenlopende kleurvarianten.

2. Laat een loodgieter een check doen

Zie je ergens vochtplekken in huis? Bijvoorbeeld op de muren, wanden of het plafond? Dan heb je een kans dat er ergens sprake is van lekkage of optrekkend of doorslaand vocht. Twijfel je over de aanpak, schakel dan zo snel mogelijk een goede loodgieter of een vochtbestrijdingsbedrijf in die het probleem voor jouw kan analyseren en oplossen. ZO voorkom je, zeker bij lekkage, dat er nog meer schade ontstaat.

3. Gebruik buiten speciale, extra beveiligde kabels

Wanneer je buiten stroom gaat aanleggen, zoals led tuinverlichting, dan is het van groot belang dat je speciale kabels en contactdozen gebruikt doe vochtbestendig zijn en veilig buiten gebruikt kunnen worden. Dit is zeker het geval als de bedrading in de grond wordt weggewerkt. Maak ook gebruik van speciale buitenstopcontacten die bestand zijn tegen water en vocht en die voorkomen dat er kortsluiting ontstaat in de elektra buiten.

4. Schakel bij twijfel een elektricien in

Is er sprake van kortsluiting en twijfel je over de oorzaak? Aarzel dan niet om een ervaren elektricien in te schakelen om het probleem te verhelpen. Je weet dan in elk geval zeker dat het probleem goed en veilig wordt opgelost!

You may also like

Comments are closed here.