Juiste keukenverlichting kiezen


Verlichting speelt een grote rol bij de sfeer van je interieur. De keuken is niet alleen een werkplek waar je alles goed moet kunnen zien, maar fungeert ook als ontmoetingsplek. Op die momenten moet het ook gezellig ogen. Met de juiste tips vermijd je donkere hoeken en combineer je sfeerverlichting met werkverlichting.

Keuken als leefruimte

Het overgrote deel van de Nederlanders eet gezellig met elkaar aan tafel, zonder televisie of telefoon. De keuken is dus echt een leefruimte, waar ieder gezinslid zijn of haar dag kan bespreken en geniet van een lekkere zelfbereide maaltijd. Om deze reden besteden Nederlanders dan ook veel tijd in de keuken. Uit onderzoek van het AD is zelfs gebleken dat de keuken met stip op één staat voor verbouwing. Als de ondervraagden het budget hadden zou de helft van de Nederlanders de keuken als eerst aanpakken. Om extra sfeer aan de keuken toe te voegen hoef je niet per se direct grondig te verbouwen. Je kunt beginnen met het aanbrengen van de juiste verlichting om zo de gewenste sfeer te bereiken. Als je hoge plafonds hebt is het bijvoorbeeld erg mooi om meerdere kleine hanglampen boven de keukentafel of het kookeiland te hangen voor een speels en verrassend effect. 

Gebruik verschillende lichtbronnen

Door verschillende lichtbronnen te gebruiken, verlicht je de keuken in iedere situatie optimaal. Hierbij kun je een onderscheid maken tussen algemene verlichting, werkverlichting en sfeerverlichting. De algemene verlichting is de basisverlichting die doorgaans uit één centraal geplaatst lichtpunt bestaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld inbouwspots of een armatuur met verschillende spots die je kunt richten. De werkverlichting breng je aan om schaduwvorming op het werkblad te voorkomen. Deze plaats je het best in het plafond en onder de hangkastjes van de keuken. Door te kiezen voor extra dimbare verlichting kun je zelf gemakkelijk sfeer aanbrengen in de keuken, bijvoorbeeld als je met gasten een drankje drinkt in de keuken of daar gaat dineren. 

Kies voor ledverlichting

Tegenwoordig zijn er zeer veel opties voor sfeervolle ledverlichting. Ledverlichting is verkrijgbaar in verschillende kleuren en daarnaast zijn Ledlampen ook dimbaar verkrijgbaar. Deze verlichting is dus erg praktisch voor in de keuken en ook nog eens goed voor het milieu en de portemonnee. Door ledverlichting te gebruiken in plaats van traditionele gloei- of halogeenlampen bespaar je namelijk flink op de energiekosten. Het valt altijd aan te raden om de goedkoopste energieleverancier uit te zoeken, want wie wilt nou te veel betalen voor energie? Niet alleen bespaar je op de energiekosten door te kiezen voor ledverlichting, maar de lampen zijn ook erg duurzaam. Zo gaat de gemiddelde ledlamp tot ongeveer 50.000 branduren mee. Deze levensduur is ongeveer drie keer groter dan dat van halogeenverlichting.

You may also like

Comments are closed here.