konijnenhok

Je konijnenhokken binnen of buiten plaatsen


Het belangrijkste voor konijnen zijn hun konijnenhokken. Een veilig huisje waar ze kunnen slapen, eten en spelen. Konijnenhokken kan je op vele verschillende plekken plaatsen. Je wilt graag konijnen met konijnenhokken kopen en daarbij komt de volgende vraag kijken. Ga je je konijnenhokken binnen of buiten plaatsen? We helpen je hier graag bij wat het beste is voor jouw konijnen. Lees hier in deze blog alle tips en tricks over waar jij het beste je konijnenhokken kan plaatsen. 

Konijnenhokken binnen

Je kan konijnenhokken binnen of buiten plaatsen. Wanneer je er voor kiest om binnen je konijnenhokken te plaatsen moet je rekening houden met een aantal zaken. Allereerst moet er voldoende plek binnen zijn voor je konijnen. Niet alleen moeten er konijnenhokken passen, maar daarnaast is het fijn voor je konijnen als ze wat kunnen bewegen dagelijks. Het kan zijn dat je je konijnen binnen loslaat door het huis. Klinkt super leuk toch? Een gezellig band opbouwen samen met je konijnen in huis. Wanneer je je konijnen binnen los laat lopen moet je wel voorbereidt zijn op een aantal punten.

  • Er kunnen geen draden of kabels los liggen
  • Vermijd gevaarlijke situaties voor je konijnen
  • Laat geen eten wat ze niet mogen hebben liggen
  • Zorg ervoor dat je konijnen niet ergens klem kunnen komen te zitten
  • Maak je konijn zindelijk met een konijnentoilet zodat ze niet door het hele huis plassen

Een hoop puntjes waar je je op moet voorbereiden voordat je je konijnen los kan laten uit hun konijnenhokken. Wanneer dit niet mogelijk is kan je een konijnenren bij de konijnenhokken plaatsen. Zo kunnen je konijnen in huis in de konijnenren loslopen. Het is handig om voor de konijnenren een ondergrond te plaatsen zodat je konijnen voldoende grip hebben op de grond. 

Een voordeel van konijnenhokken binnen is dat je een betere band krijgt met je konijnen en ze hierdoor een deel uitmaken van het gezin. Je kan gemakkelijk met ze knuffelen of binnen spelen.

Bij het plaatsen van konijnenhokken binnen moet je goed kijken waar je de konijnenhokken plaatst. Je wilt niet dat je konijnen de hele dag in de warme zon staan, tegen de verwarming of juist op de tocht. Hiervoor moet je goed opletten bij het plaatsen van de konijnenhokken. Daarbij houden konijnen ervan om hun konijnenhokken tegen een muur te hebben staan. Dit is omdat er vaak op konijnen worden geroofd en ze tegen een muur zich veiliger voelen.  

Konijnenhokken buiten

Veel baasjes van konijnen plaatsen hun konijnenhokken buiten in de tuin. Wanneer je je konijnenhokken buiten plaatst heb je net zoals binnen een aantal zaken waar je op moet letten. Grote kans dat je buiten meer ruimte vrij hebt voor konijnenhokken. Wanneer je buiten je konijnenhokken plaatst moet je goed letten op de ondergrond. Je kan je konijnenhokken op tegels of gras plaatsen. Let erop bij gras dat konijnen graag graven en zichzelf dus uit hun hok kunnen graven als je dit niet goed afsluit. Je wilt natuurlijk niet dat je konijnen ontsnappen. Tegels zijn daarentegen erg handig als ondergrond. In de zomer blijven de tegels koel en konijnen kunnen gemakkelijk hun nagels hierop slijten. Wat weer knipbeurten scheelt voor de nagels. 

Het voordeel van een konijnenhokken buiten is dat je veel meer ruimte biedt voor je konijnen. Vooral als je naast je konijnenhokken een konijnenren plaatst waar ze lekker met plezier kunnen spelen.  Hierbij is het handig om konijnenhokken te kopen waarbij beneden een deur is, zodat je konijnen gemakkelijk zelf naar buiten kunnen. Een tip hierbij is dat je goed moet opletten of er geen roofdieren zijn voor de konijnen. Zodat ze veilig naar buiten kunnen. Als dit wel het geval is kan je er beter bij blijven als je de ren open hebt of in de buurt blijven. 

In de winter kan het erg goed worden buiten. Zorg er dan zeker voor dat de drinkflessen en voerbakken van je konijnen niet bevriezen. Daarbij moet je je konijn voldoende in de gaten houden of ze niet ziek worden. 

Binnen en buiten

Wanneer het in de winter te koud wordt of in de zomer te warm kan je mogelijk je konijnenhokken verplaatsen naar buiten of binnen. Zo kan je het gehele jaar je konijnenhokken buiten houden en in de koude winter je konijnenhokken binnen plaatsen. Konijnen kunnen gemakkelijk buiten blijven tot zo’n -15 graden. Toch is het logisch als je liever in de koude winter je konijn binnen wilt houden. 

De meeste konijnen kunnen niet erg goed tegen grote temperatuur verschillen. Als je je konijnen in de winter binnen wilt houden kan je ze het beste in de schuur of garage plaatsen. Of als je je binnen konijnen buiten wilt plaatsen moet dit ruim voor de winter. Niet later dan augustus en september zodat ze een wintervacht aan kunnen maken. Hierdoor laat je je konijnen al op tijd wennen aan de verschillen.

Het inrichten van konijnenhokken

Wanneer je je konijnen hebt uitgezocht kan je konijnenhokken kopen. Zoek een leuk huisje voor ze uit waar ze zich op hun gemak voelen. Na het kopen van konijnenhokken is het tijd om de konijnenhokken in te richting. Een slaapplek voor je konijnen is ontzettend belangrijk in konijnenhokken. Ze voelen zich hier veilig en kunnen zich goed terugtrekken wanneer ze dat willen. Ongeacht of je je konijnenhokken binnen of buiten hebt staan, een slaapplek is een must. Wanneer je meerdere konijnen hebt is het dan ook belangrijk dat je voldoende slaapplek hebt voor alle konijnen. 

Als je je konijnenhokken binnen hebt geplaatst is het handig om een konijnentoilet te plaatsen. Zo hoef je minder vaak de konijnenhokken geheel schoon te maken en dagelijks alleen het konijnentoilet. Hierdoor stinkt het minder door het huis. 

Naast deze spullen is het belangrijk om voldoende water en een voerbak met eten in je konijnenhokken hebben staan. Konijnen zijn gek op knabbelen en spelen dus leuke speeltjes of knabbel speelgoed is zeker erg leuk om uit te zoeken voor je konijnen. 

Ben jij er al uit of je liever je konijnenhokken binnen of buiten plaatst? Beide hebben zijn voordelen en nadelen. Kijk goed wat voor jezelf en je konijnen het beste is om te bepalen waar je jouw konijnenhokken gaat plaatsen. 

You may also like

Comments are closed here.