gevel laten spreken

Zo kun je je gevel meer laten spreken


Het zijn de details in de gevel van een woning die bepaalde huizen aantrekkelijker maken dan andere. Met dit in het achterhoofd kun je dus zeggen dat de gevel van jouw huis een grote invloed heeft op de stijl. Ga je die gevel veranderen, dan kan dat de hele woning een andere uitstraling geven. Zeker in een tijd waar de prijzen van huizen maar blijven stijgen  kan dit een goede manier zijn om je eigen huis onder handen te nemen in plaats van te verhuizen… of juist de waarde nog wat meer omhoog te kunnen gooien. Hoe dan ook, hier enkele tips om je gevel onder handen te nemen!

Bij de gevel van een huis zit de kracht vaak in de details, zo geeft een bord voor RVS huisnummers direct een bepaalde uitstraling, die heel anders is dan wanneer daar hout voor wordt gebruikt. En zo zit het eigenlijk met alle details die je aan je gevel toevoegt. Denk daar dan ook goed over na en kies voor eenheid in kleur en materiaal, of juist mooie contrasten!

Een felgekleurde deur geeft een saai ogende gevel direct pit. Fel rode, oranje of zelfs roze deuren zien er geweldig uit tegen een donkergrijs of wit kleurenschema. Zo kan de levendigheid van rood tegen ingetogen kleuren direct de aandacht trekken zonder aanstootgevend te zijn. Verstandig is om een dergelijke felle kleur wel even met de buren te bespreken, zeker als jullie voordeuren dicht naast elkaar zitten.

In de juiste omgeving kan een zwart geverfde gevel drama en stijl toevoegen. Gebruik  een dergelijke kleur verf echter alleen in context met andere kleuren aan jouw huis, maar vooral ook in de omgeving van de gevel. Zwarte verf kan namelijk als schokkend worden ervaren als het buiten een context wordt gebruikt.

Een kleurrijke klimplant aan je gevel

Wijnstokken werken heel erg goed bij klassieke huizen, omdat de planten gracieus aan het hout- of  traliewerk blijven hangen. Je kunt het schilderwerk hier zelfs op aanpassen. Zo werkt een klassiek wit palet erg mooi contrasterend met paarse of rode bladeren. Een dergelijke klimop kan een cottage-achtige charme toevoegen, vooral een plant als klimrozen.

Mooie luifels bepalen de hele look van een gevel

Zonwerende luifels beschermen niet alleen je huis tegen overdadig zonlicht, maar kunnen ook een prachtig exterieur creëren. Al in de jaren vijftig begon men met het maken van zonwerende constructies met armaturen en andere opzetten om de zon tegen te houden. Dit soort originele kenmerken maken een gevel. Natuurlijk kun je die ook plaatsen als jouw gevel nog geen luifel heeft. Moderne versies zijn over het algemeen lichter uitgevoerd doordat ze zijn uitgevoerd in dun hout of metaal.

Probeer een verticale tuin te creëren

Een verticale tuin aan je gevel maakt gegarandeerd een blijvende indruk. Bij een verticale tuin worden de gebruikte planten en bloemen niet direct in de aarde geplant, maar hangen ze in bakken aan bijvoorbeeld je gevel. Op die manier kun je je hele gevel ‘groen’ maken, wat een prachtig resultaat geeft, en een gevel die in elke straat zal uitblinken.

Contrasterende materialen en kleuren

De combinatie van twee of drie materialen kan samen resulteren in een opvallende gevel. Zelfs het combineren van twee of drie natuurlijke houtsoorten, bijvoorbeeld een met een donkere en een met een lichte nerf, kan een visueel contrast bieden en een dimensie toevoegen aan een verder saaie gevel.

You may also like

Comments are closed here.