tuinhuizen

Musthave in de tuin: een tuinhuisje


Een leuke woning met wat leefruimte eromheen: voor de meeste mensen is dat toch wel het ideaal als het gaat om wonen. Helaas is het vanwege de oververhitte woningmarkt wel steeds vaker een onbereikbare droom. Vanwege de stijgende woningprijzen moeten de meeste woningzoekers genoegen nemen met veel minder tuin dan ze eigenlijk zouden willen. Door de kleinere tuinen wordt het steeds belangrijker goed te kijken naar wat je met deze ruimte wil doen. Helemaal nu we al twee jaar vanwege alle beperkende coronamaatregelen veel meer tijd thuis doorbrengen dan we anders zouden doen. Een ding dat echt superhandig is in de tuin (ongeacht de grootte ervan): een tuinhuisje!

Aandachtspunten bij het kiezen van een tuinhuis

Wil je ook graag een tuinhuis? Dan vraag je je waarschijnlijk af: “Hoe vind ik het tuinhuis dat in mijn tuin past?”. Online kun je heel veel tuinhuizen en schuren vinden en kopen, bijvoorbeeld bij Tuin Huis Winkel. Met een assortiment dat bestaat uit ruim duizend verschillende tuinhuizen, vind je altijd wel iets dat bij je (woning en tuin) past. 

Een andere belangrijk vraag is: “Waar moet ik op letten bij het kopen van een tuinhuis?”. Door de kleinere tuinen is er vaak binnenshuis goed zicht op het tuinhuisje. Het is daarom van belang dat het bij de stijl van de woning past. Let daarom goed op de kleur (of de mogelijkheid het zelf een andere kleur te geven) en de vorm van het dak. Daarnaast moet je ook goed nadenken over de ideale grootte. Deze hangt af van de toepassing, maar ook van de beschikbare ruime. Je wil enerzijds immers niet dat je tuin alleen maar bestaat uit terras en tuinhuis, maar anderzijds ook niet dat het tuinhuisje te klein is.

Nog iets om op te letten is de muurdikte van het tuinhuisje. Heb je in de schuur of garage niet voldoende opbergruimte voor de tuinmeubels? En wil je deze opslaan in het huisje? Dan is het niet zo belangrijk hoe dik de wanden zijn. Het huisje wordt immers niet verwarmd. Maar wil je het huisje gebruiken als speelruimte voor de kinderen, of als thuiskantoor, logeerplek of meditatieruimte? Dan is het wel belangrijk om te kiezen voor een wintervast tuinhuisje. Vanwege de dikkere wanden en het hardere houtsoort kun je deze tuinhuizen verwarmen zonder dat de warmte direct vervliegt. Zo kun je ook prima langere tijd in dit soort huisjes verblijven.

Zo gaat een houten tuinhuis lang mee

Hout is zonder twijfel een duurzaam materiaal. Toch is het belangrijk dit te onderhouden, om het lang mooi en goed te laten blijven. Wil je vocht en schimmel voorkomen binnen, kies dan voor voorgeïmpregneerd hout. Daarnaast is het nodig alle houten oppervlaktes goed te beschermen met beits of lak. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt onder andere af van de ligging, het houtsoort en de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/photos/tuinhuisje-heg-tuin-turkoois-5053970/

You may also like

Comments are closed here.