Je interieur fotograferen? Zo maak je de perfecte interieurfoto’s!


Je interieur fotograferen is niet zo moeilijk als je denkt. Een interieur rent niet weg, je hoeft niet te leren poseren en het weer is nauwelijks een spelbreker. Het fotograferen van je interieur is iets wat iedereen kan leren. Er zijn wel een aantal regels waar je je aan kunt houden. Onderstaande tips kunnen je helpen bij het maken van de perfecte interieurfoto’s. Deze handige tips kunnen van pas komen als je voor het eerst een interieur, meubilair of vastgoed moet fotograferen, bijvoorbeeld voor de verkoop van je eigen woning of meubels. Maar ze kunnen ook handig zijn voor als je interieurfotografie als hobby doet, bijvoorbeeld voor je Instagram account. Wat de reden ook is dat je hier bent, na het lezen van dit artikel wordt je interieur fotograferen een stuk makkelijker en maak je de perfecte interieurfoto’s!

1. Je interieur fotograferen: gebruik daglicht

Fotografeer je interieur altijd bij daglicht want dit geeft het mooiste resultaat. Zet alle lampen uit want deze zorgen voor een lelijke, gele gloed in je foto’s. Vooral wanneer je interieur bestaat uit hele lichte of donkere kleuren is dat zonde. Flitsen is niet zo’n succes en donkere foto’s oplichten heeft ook zijn grenzen. Gooi liever de gordijnen open en laat de zon het grootste werk doen. 

2. Fotograferen interieur: let op de belijning

Bij het maken van interieurfoto’s zijn scheve foto’s uit den boze. Natuurlijk kan je dit achteraf nog rechttrekken, maar het handigste is om er meteen op te letten. Er zijn altijd rechte lijnen in je interieur. Denk bijvoorbeeld aan de bank, eettafel en plinten. Door je hierop te focussen, heb je altijd mooie rechte foto’s.

3. Gebruik een statief

Bij je interieur fotograferen is het belangrijk dat je een statief gebruikt. Vooral bij het maken van mooie overzichtsfoto’s is dit erg handig. Waarschijnlijk heeft je statief ook een waterpas wat ook zorgt voor rechte foto’s. Bovendien kan je door de live view functie van je camera te gebruiken je compositie verder perfectioneren.

4. De perfecte interieurfoto’s: leg de focus op kleur

Als je een interieur hebt met een monochroom of ton sur ton kleurpalet, voeg dan iets kleurrijk toe aan de foto. Dit kan bijvoorbeeld een grote plant, een schilderij of een felgekleurd meubel zijn. Dat je dan speciaal voor de foto je interieur een beetje hebt veranderd, hoeft natuurlijk niemand te weten. 

5. Voeg een spannend element toe

Een groot voordeel van interieurfoto’s maken is dat je geen rekening hoeft te houden met bewegende objecten, mensen of huisdieren. Je hebt dus tijd genoeg om perfecte interieurfoto’s te maken. Maar wanneer je een foto echt spannend en speciaal wilt maken, is het een goed idee om toch iets meer toe te voegen aan de foto dan alleen meubels en accessoires. Zo staat het bijvoorbeeld altijd prachtig om handen in beeld te hebben. Je huisdieren in beeld brengen is ook een leuk idee.

6. Verplaats de camera

Je bent misschien geneigd om alle foto’s op ooghoogte te nemen, maar je kunt ook prima afwisselen in hoogtes en hoeken. Zo is het bijvoorbeeld leuk om de eettafel eens van schuin boven te fotograferen of de bank eens vanuit het kikkerperspectief te fotograferen. Tof om mee te spelen en het levert een heleboel mooie foto’s op.

7. Zoek naar reflecties

Als je een interieur fotografeert met gladde reflecterende oppervlakken, zoek dan naar interessante reflecties. Deze kunnen je foto immers versterken. Maar niet altijd! Vooral als ze jou als fotograaf in het beeld plaatsen, bijvoorbeeld in de spiegel van de badkamer. Dat wil je wellicht vermijden. Kijk of je vanuit een andere hoek de foto kunt maken of een lagere positie aan kunt nemen waarbij je zelf niet in beeld komt. Als het niet kan is het mogelijk om jezelf te verwijderen in Photoshop, maar daar moet je natuurlijk wel de nodige kennis voor hebben.

8. Laat ook het uitzicht zien

Je interieur fotograferen gaat in de basis natuurlijk over het interieur. Maar als de ruimte een mooi uitzicht heeft is het een goed idee om dit ook te laten zien. Dit zijn wel foto’s waarbij het contrast het grootst is omdat je het licht van buiten en binnen moet combineren. Je zal dan ook meerdere foto’s moeten maken vooraleer je de perfecte interieurfoto te pakken hebt. 

9. Vergeet de detailfoto’s niet

Naast overzichtsfoto’s is het heel leuk om detailfoto’s te maken. Dit kunnen foto’s van woonaccessoires zijn of van een deel van een meubel. Hierbij kan je goed spelen met de scherptediepte van je foto. 

10. Ruim alles netjes op

Waarschijnlijk heb je, net als iedereen, veel praktische dingen in de ruimte liggen. De afstandsbediening, een stapel post, bossen met sleutels en rondslingerende kleren zijn daar een paar voorbeelden van. Dit is de realiteit van hoe mensen leven, maar in interieurfoto’s leidt die visuele rommel alleen maar af van het interieur dat je wilt laten zien. Ruim daarom alles netjes op voordat je begint met het fotograferen van je interieur. 

Zo, dit zijn tien tips voor het fotograferen van je interieur. Het is wellicht een beetje oefenen, maar met de nodige tijd en geduld kom je er wel. Als interieurfotografie je passie is, dan zullen die perfecte interieurfoto’s sneller gemaakt zijn als je denkt. Wij wensen je alvast veel succes!

You may also like

Comments are closed here.