Hoe werkt een airconditioner eigenlijk?


Wanneer de temperaturen stijgen in ons land is het natuurlijk heerlijk om een airconditioner in huis te hebben hangen. Hiermee zorg je er namelijk altijd voor dat het koel is in huis. Nu zien we dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat als het aankomt op de werking van de airconditioner. Om hier wat meer over te laten zien hebben we besloten om de belangrijkste info over de werking van de airco voor jou op een rijtje te zetten. Door dit artikel even goed door te nemen weet je precies hoe de airco werkt en wat de voordelen hier eigenlijk van zijn!

De werking van een airco

Goed, laten we eens kijken naar de wijze waarop een airco eigenlijk werkt. Airconditioners verwijderen de warme lucht uit uw huis en pompen die naar buiten, terwijl de koele lucht weer in de kamer wordt vrijgelaten. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de temperatuur in huis aanzienlijk zal gaan dalen. Wanneer vloeistof overgaat in gas, absorbeert het warmte in huis. Dit is dan ook gelijk de belangrijkste werking van een airco die je in huis ophangt. Airconditioningsystemen werken ongeveer op dezelfde manier als uw gewone koelkast, in die zin dat warmte in het systeem wordt geabsorbeerd en dat alle warmte bij jou uit de kamer naar buiten wordt geblazen. Eerst wordt de warme lucht uit de kamer in het systeem gezogen. Deze lucht stroomt door de koude verdamperbuizen binnenin. Deze laten de lucht afkoelen terwijl het overtollige vocht naar buiten wordt afgevoerd.

Ondertussen absorbeert de koelvloeistof die door de leidingen van de koelmachine stroomt de warmte van de langsstromende lucht en verdampt. Dit zorgt ervoor dat dit van een koele vloeistof in een warm gas zal transformeren. Deze warme lucht wordt naar buiten gepompt terwijl het koelmiddel door een compressor en een condensor stroomt. Precies, dit laat het geheel ook weer in een koele vloeistof veranderen. De koude lucht wordt dan opnieuw in de kamer gecirculeerd. Hier mengt het zich met de lucht uit de woning. Met een airco is het mogelijk om een pand tot wel 16 graden af te laten koelen.

Airco vs. een ventilator

Belangrijk om te weten is dat een airco echt iets anders is dan een ventilator. Bij een ventilator wordt de warme lucht namelijk alleen maar weggeblazen. Zoals je hebt kunnen zien zorgt een airco er echter voor dat de warme lucht ook echt het pand verlaat. Dit maakt het dan ook gelijk een veel betere optie voor bij jou in huis. Hier staat uiteraard wel weer tegenover dat de kosten voor de aanschaf van een nieuwe airco ook gelijk een stuk hoger liggen. Dit is wel iets om rekening mee te houden bij de keuze tussen de airco en de ventilator.

Tip – kies altijd voor een goede airco

Mocht je van plan zijn om ook een airconditioner aan te schaffen dan is het van groot belang om altijd te kiezen voor een goed merk. Dit is namelijk de enige manier waarop je zeker weet dat je ook echt de hoogste kwaliteit in huis weet te halen. Voor een veelzijdig aanbod aan alle mogelijke soorten airco’s is het handig om een kijkje te nemen op de website van Klivago. Hier zit je altijd goed als het gaat om het kopen van een airconditioner voor bij jou in huis. Voor je het weet is het nooit meer te warm bij jou in huis. Over het algemeen is het handig om net even wat meer neer te leggen voor je aankoop als je zeker wilt weten dat je een uitzonderlijke kwaliteit in huis weet te halen.

You may also like

Comments are closed here.