tips voor een koele slaapkamer

Tips voor een koele slaapkamer zonder airco


Slaap jij erg slecht tijdens de warme dagen? Dan is het waarschijnlijk niet koel genoeg in de slaapkamer. In een goed geïsoleerde woning heb je minder last van de warmte, maar we begrijpen dat niet je zomaar alle ramen, muren en het dak (opnieuw) laat isoleren. Gelukkig zijn er ook voldoende andere opties om jouw slaapkamer koel te houden. Wij zetten de 6 beste tips voor je op een rij.

Tip 1. Zet het raam ’s avonds open

Op een warme lente- of zomerdag heb je snel de neiging om alle ramen open te zetten. Toch is het beter om dit pas ’s avonds te doen. Overdag komt er te veel warme lucht binnen, wat juist een tegenovergesteld effect heeft. Voor een koele slaapkamer laat je de ruimte pas in de avond goed doorluchten. Vergeet niet om horren te monteren om muggen buiten te houden.

Tip 2. Doe de rolluiken overdag dicht

De meeste effectieve tip is om overdag de rolluiken volledig dicht te doen. Rolluiken houden de zon tegen en hebben een isolerende werking. Zo blijft de warmte buiten en de koele lucht binnen. Kies voor elektrische rolluiken van goede kwaliteit om te genieten van een optimaal effect. Kijk bijvoorbeeld eens naar het assortiment van Zonweringfabriek. Hier kun je ook terecht voor andere vormen van zonwering.

Tip 3. Schaf goede zonwering aan

Heb je geen rolluiken en spreekt deze vorm van zonwering je ook niet aan? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van screens. Deze zonwering zit ook aan de buitenkant van de ramen, houdt de zon goed tegen en zorgt voor een lagere temperatuur in je slaapkamer. In tegenstelling tot rolluiken kun je bij screen nog wel naar buiten kijken. Het zorgt dus niet voor een opgesloten gevoel. Als je enkel raambekleding wil gebruiken als zonwering, kun je het beste kiezen voor goede verduisterende (rol)gordijnen.

Tip 4. Kies voor katoenen beddengoed

Slaap in de lente en zomer het liefst op een katoenen hoeslaken en onder dunne katoenen dekens. Dit materiaal ademt namelijk erg goed en zal langer koel aanvoelen.

Tip 5. Zet elektrische apparaten uit

Staan er elektrische apparaten in je slaapkamer? Zet deze dan allemaal uit. Het kan namelijk warmte afgeven en dus de temperatuur in je slaapkamer laten stijgen. 

Tip 6. Maak je eigen airco

Wist je dat je je eigen airco kunt maken met een normale ventilator? Zet een bak met ijswater of een aantal koelelementen voor de luchtstroom van de ventilator. Hierdoor wordt er heerlijke koele lucht de kamer in geblazen.

You may also like

Comments are closed here.