Hoe verzorg ik een Monstera

Hoe verzorg ik mijn Monstera?


De Monstera is een van de meest populaire kamerplanten van dit moment. Dat is niet zo vreemd want zijn grote, groene bladeren met gaten zijn lekker opvallend. Bovendien past de Monstera in vrijwel iedere woonstijl. Het voordeel aan Monstera’s is dat ze heel snel kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen tot prachtige, grote kamerplanten. Om dit resultaat te behalen, moet je de Monstera uiteraard wel goed verzorgen. Benieuwd hoe je dat het beste doet? Lees dan snel verder!

Hoeveel water geef je een Monstera?

Monstera’s zijn grote kamerplanten en hebben daardoor flink wat water nodig. Echter mogen ze ook niet te veel water krijgen, want hierdoor kunnen hun bladeren geel worden of kunnen er andere verkleuringen ontstaan. Daarnaast kan er schimmelvorming op de wortels ontwikkeld worden. De beste manier om zeker te zijn dat de Monstera water nodig heeft, is om te wachten tot de grond helemaal droog is. Meestal hebben Monstera’s eenmaal per week water nodig, al hangt dit een beetje af van de grootte van de plant.

Heeft een Monstera veel licht nodig?

Deze kamerplant heeft niet veel licht nodig. De beste plek is ergens half in de schaduw. Natuurlijk heeft de plant wel licht nodig om zijn mooie bladeren te ontwikkelen. Twijfel je over de juiste plek? Als er donkere plekken op de bladeren ontstaan, dan is dit een teken dat je plant te weinig licht krijgt. Let op: verwar dit niet met gele plekken of randen die ontstaan door te veel water. De bladeren van Monstera’s zijn groot, maar ze zijn wel gevoelig. Zet deze kamerplant daarom nooit op een plek in de felle zon om beschadiging en verkleuring te voorkomen.

Hoe verzorg ik mijn Monstera

Welke pot heb je nodig?

Omdat Monstera’s snel groeien, hebben ze een ruime pot nodig. Deze plant heeft namelijk best grote en stugge wortels die veel ruimte nodig hebben. Wanneer je merkt dat je Monstera niet meer genoeg ruimte heeft om te groeien, kan je hem het beste over potten. Je kunt dit makkelijk herkennen aan de grond die zeer snel droog wordt. Bovendien kunnen er ook ‘luchtwortels’ ontstaan, dit zijn wortels die bovengronds op zoek gaan naar water omdat ze daar in de grond onvoldoende ruimte voor hebben. Sowieso is het een goed idee om je Monsera jaarlijks of tweejaarlijks van een grotere pot te voorzien. 

Hoe moet je deze plant snoeien?

Misschien begin je je op een bepaald moment te storen aan je grote plant. In dat geval kan je de plant snoeien, maar het is wel belangrijk om dit voorzichtig te doen. Je kunt ervoor kiezen om de stengel in zijn geheel te verwijderen en ook de bladeren af te knippen. Alleen een blad verwijderen is geen goed idee want dit kan ervoor zorgen dat de plant beschadigd raakt. De beste manier is dan om een minder mooi blad of een stengel met verkleurde bladeren eraan, te verwijderen. Het voordeel van snoeien is dat hierdoor nieuwe bladeren en stengels kunnen groeien. Als je het goed aanpakt, zal dit dus alleen maar positief zijn voor je prachtige plant!

Zo, met deze tips kan je Monstera’s verzorgen. Je kunt een Monstera kopen in diverse tuincentra, maar tegenwoordig kan dat ook gewoon online. Zo hoef je zelf niet te sjouwen met zo’n grote plant. Wat denk je van deze prachtige Monstera’s? 

Monstera 'Deliciosa'
Monstera ‘Deliciosa’
Monstera Monkey
Monstera Monkey
Kunstplant - Monstera
Kunstplant Monstera
Monstera Deliciosa kamerplant
Monstera Deliciosa kamerplant
Monstera 'Monkey Leaf'
Monstera ‘Monkey Leaf’

You may also like

Comments are closed here.