Hoe kan je verschillende houtsoorten combineren?


Het moeilijkste aan decoreren is om alle materialen, kleuren en patronen op elkaar af te stemmen. Afwisseling maakt je interieur spannend en mooi, maar een mismatch is dikwijls makkelijk gemaakt. Vooral verschillende houtsoorten combineren, kan best een lastige opdracht zijn. Daarom geven we in dit artikel een paar handige tips voor het combineren van verschillende houtsoorten in huis. 

verschillende houtsoorten combineren

Tips voor het combineren van verschillende houtsoorten

1. Match de houtnerven

Ieder hout heeft een andere nervenstructuur. Wanneer verschillende houtsoorten gecombineerd worden, creëer je al snel een onrustig geheel als deze houtsoorten verschillen in nervenstructuur. Door zoveel mogelijk een overeenkomst te vinden in de nerven, kan je voor meer samenhang tussen het hout zorgen. 

Hoe kan je verschillende houtsoorten combineren

2. Kijk naar de onderliggende tinten

De verschillende houtsoorten moeten elkaar ook aanvullen in kleur. De afwerking van het hout hoeft niet helemaal te matchen, maar let wel goed op de onderliggende tinten. Om een paar voorbeeldjes te noemen: een houtsoort met een warme ondertoon gaat minder goed samen met een lichte houtsoort. Licht hout past wel heel mooi bij een donkere houtsoort vanwege het contrasterende effect. Je kunt dit effect een beetje vergelijken met een zwart-wit interieur.

3. Kies maximaal drie houtafwerkingen

Het is belangrijk dat je niet teveel verschillende houtafwerkingen combineert, want anders creëer je al snel een onrustig interieur en is de balans ver te zoeken. Kies maximaal drie afwerkingen in het hout en zorg ervoor dat je interieur in evenwicht blijft. Als je voor meer afwerkingen gaat, dan zal het resultaat niet zo mooi zijn en rommelig ogen. 

4. Decoreer het hout

Het kan wel eens gebeuren dat de combinatie van verschillende houtsoorten te heftig of juist heel saai is. Gelukkig kan je dit eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld een vloerkleed op een houten vloer te leggen. Het vloerkleed vormt dan een interessant element, zeker wanneer je ook nog een houten eettafel hebt. Op die manier doorbreek je als het ware het hout in huis.

zo kan je verschillende houtsoorten combineren

5. Kies voor witte verf

Kom je er maar niet uit? Of blijkt de combinatie van de houtsoorten toch niet te zijn wat je ervan verwacht had? Dan is witte verf je beste vriend! Hout komt prachtig tot zijn recht in een witte ruimte en wit hout is perfect te combineren met natuurlijke houttinten. Met een likje witte verf breng je jouw interieur direct terug in evenwicht. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld waarbij de witte muur en houten vloer perfect met elkaar matchen. Dit ziet er toch prachtig uit?

You may also like

Comments are closed here.