Houten_vloer_woning

Ga je een houten vloer kopen? Houd rekening met deze 5 dingen 


Ga je binnenkort verhuizen? Grote kans dat je dan ook zoekt naar een vloer voor in je nieuwe woning. Steeds meer mensen kiezen voor houten vloeren. Geen laminaat, maar echt eikenhout. Het enige ‘nadeel’ aan deze prachtige houtsoort? De mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien kun je wel wat hulp gebruiken. In dit blog lees je welke keuzes je moet maken wanneer je een houten vloer koopt.

1. Legwijze

Een echte houten vloer kopen betekent volledige controle over de kleinste details. Toch denken de meeste mensen het eerst aan de legwijze. Worden het rechte planken, visgraat of toch een Hongaarse punt? Het hangt er helemaal vanaf wat jouw interieur moet uitstralen. Rechte planken zijn heel veelzijdig – ze passen in vrijwel elk interieur. Van rustiek en gezellig tot modern en fris. Visgraat en Hongaarse punt hebben door het patroon op zichzelf al meer een klassiek karakter. Ideaal voor in moderne woningen en als je een luxe tintje aan je interieur wilt geven.

Houten_vloer_kopen

2. Bepaal de kleur

Niet het eerste waar mensen aan denken, maar o zo allesbepalend voor je interieur: kleur! Kleur doet heel veel met een ruimte. Met lichte kleuren creëer je een fris en ruime kamer. Donkere kleuren weerkaatsen minder licht, waardoor het een ruimte kleiner en intiemer laat lijken. En daartussenin is nog heel veel mogelijk! Zo produceert het Friese Dutzfloors houten vloeren in onder andere wit, grijs, naturel, bruin en zwart. En elke kleur is beschikbaar in verschillende tinten.

3. Kies een textuur

De textuur van hout heeft te maken met hoe het is bewerkt. Je kunt een houten vloer bijvoorbeeld laten schuren of bezagen. Het schuren van de planken zorgt voor een glad oppervlak. De nerftekening wordt minder goed zichtbaar en de vloer krijgt een mattere uitstraling. De vloer oogt hierdoor rustig. Bezagen of borstelen creëert juist een wat ruwer oppervlak. Je ziet streepjes op de vloer en ook de nerfstructuur blijft duidelijk zichtbaar. Prachtig, maar het geeft een totaal ander gevoel aan een kamer. 

4. Sortering 

Met sortering wordt het aantal noesten op planken bedoeld. Dit zijn de donkere cirkels op hout, waar ooit uitgroeiingen of takken zaten. De ene persoon vindt noesten heel mooi, omdat het zo mooi natuurlijk is. Anderen geven de voorkeur aan weinig noesten, zodat de vloer wat rustiger oogt. Weet je nog niet wat je mooier vindt? Koop je houten vloer dan in ieder geval bij een bedrijf met uiteenlopende sorteringen. Dan zit er altijd een vloer tussen die bij je past.

5. Laten leggen of zelf installeren?

Als je eenmaal een vloer hebt uitgezocht, of zelfs al hebt gekocht, komt de vraag: ga je hem zelf leggen of laat je het leggen? De vloer zelf leggen kost je minder geld, maar waarschijnlijk iets meer tijd. Veel mensen kiezen er bij rechte planken vloeren dan ook voor om ze zelf te leggen. Bij visgraatvloeren is het een ander verhaal. Daar kun je beter een parketteur voor inschakelen. Elk plankje moet nauwkeurig worden vastgezet en recht komen te liggen. Gelukkig ben je ook daarvoor bij Dutzfloors aan het juiste adres.

You may also like

Comments are closed here.