gezonde manier thuiswerken

Hoe je op een gezonde manier kunt thuiswerken


Zitten wordt wel eens gekscherend ‘het nieuwe roken’ genoemd. Dit omdat een verkeerde houding tijdens het werk erg ongezond voor ons lijf kan zijn en klachten kan opleveren die niet zomaar ongedaan kunnen worden gemaakt. Vooral nu we met zijn allen in het kantoor aan huis veel thuiswerken zien we dat meer mensen klachten krijgen van bijvoorbeeld hun rug. Op je werk heb je vaak goede omstandigheden door bijvoorbeeld een goed verstelbare bureaustoel of elektrische zit sta bureaus. Thuis zien we dat mensen vaak aan de keukentafel hun werk doen, of op een andere plek die niet ideaal is. Bijkomend is het feit dat we bij thuiswerken ook nog eens meer zitten dan dat we op de zaak doen, waar we de tijd nemen om naar het koffieapparaat te lopen of met collega’s te praten.

Thuis gaan we makkelijk in een verkeerde positie werken

Waar je dus op je werk vaak een goede werkplek hebt en geregeld beweegt, werken we thuis meer door en werken we op plekken die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Zonder dat we het doorhebben, zitten we thuis vaak met onze schouders opgetrokken, in opperste concentratie. Dit gaat best lang goed, totdat je nekpijn krijgt, je handen koud worden en je mogelijk hoofdpijn krijgt door het langdurig aanspannen van de nekspieren. In dit artikel geven je een aantal tips om gespannen spieren te vermijden en om klachtenvrij thuis te kunnen werken. 

Een actieve zithouding

Bij een goede werkhouding heb je een actieve zithouding. Deze moet niet onderuit gezakt zijn en je lijf in een goede houding. Het eerste waar je voor moet zorgen is dat je onderbenen en voeten een hoek van 90 graden maken en dat je voeten plat op de grond staan. Ook je onder- en bovenbenen moeten ongeveer een hoek van 90 graden of groter hebben. Zo gauw we echter gaan concentreren en spieren aanspannen, zien we juist dat die hoek kleiner wordt. Ergonomische hulpmiddelen als een goede bureaustoel moeten er juist voor zorgen dat die positie automatisch wordt vastgehouden.

Zorg dat je schouderbladen tegen je rugleuning komen

Ook je onderrug en bovenbenen moeten diezelfde hoek maken van 90 graden. Ook hier geldt; eventueel een grotere hoek is ook prima, maar zorg dat de hoek nooit kleiner is dan 90 graden. Bij een goede zithouding is het de bedoeling dat je probeert met je schouderbladen contact te maken met de rugleuning van je stoel, indien er een rugleuning aanwezig is natuurlijk. Werken op een krukje is eigenlijk alleen aan te raden als dat er één is die gemaakt is voor een juiste houding. De bedoeling is dat er enige spanning is tussen je schouderbladen.

Laat je ellebogen en armen rusten op de tafel

Naast de hierboven beschreven houding voor armen, benen en rug moet je ervoor zorgen dat je met je ellebogen en onderarmen op de tafel rust, zodat je deze niet omhoog hoeft te houden. Zorg ook altijd dat het toetsenbord plat ligt, en dus niet met de stelpootjes omhoog. Zo behouden je polsen een neutrale positie en knel je geen pezen en zenuwen af.

Bij een goede werkhouding staan je oren boven je schouders en hoort je kin iets ingetrokken te zijn. Bij het werken met een gewone muis is het de bedoeling dat je elleboog op tafel ligt, waardoor de schouderbladen tegen de rugleuning blijven.

Zorg er als laatste voor dat je zeker elk kwartier even gaat staan en zo mogelijk een rondje loopt. Zo houd je jezelf actief en word je – zo gauw je weer gaat zitten – herinnert aan de actieve zithouding zoals hierboven beschreven. 

De juiste werkruimte 

Met het vele thuiswerken slijten je keukenstoelen ook harder dan je lief is. Daarnaast is je zitplek op de bank ook al iets minder comfortabel geworden. Kies daarom echt voor een goede werkplek, bij voorkeur een aparte ruimte. Die kun je dan af en toe ook even verlaten en een wandeling maken naar je eigen koffiezetapparaat. Zorg voor een clean desk om wat overzicht te behouden en kies voor de juiste bureaustoel en bureau. Of neem, net als op kantoor een zit-sta bureau. Zo wissel je thuis ook voldoende af tussen staan en zitten.

You may also like

Comments are closed here.