Hoe je dit jaar het perfecte gazon kunt krijgen


Wie zegt dat je een professional moet inhuren om een ​​gazon te hebben waar de buurt jaloers op zal zijn? Hoveniers doen tenslotte niets aan het gras dat je zelf niet kunt doen, ze weten gewoon precies wat ze op jouw gazon moeten gebruiken, en hoe en wanneer ze het moeten gebruiken. Hoewel ze hun geheimen misschien niet willen delen, doen we dat graag. Lees verder om de belangrijkste dingen te ontdekken die je kunt doen om een ​​prachtig gazon te creëren waar de buren jaloers op zullen zijn.

Voed 4 keer per jaar

Ja, je leest het goed. Toegegeven, veel mensen denken dat een enkele voeding in de lente voldoende is voor een weelderig gazon. Maar gazon professionals kennen de waarheid: het gras moet het hele jaar door meerdere keren worden bemest met de juiste gazonvoeding voor het seizoen. Het ideale aantal voedingen is dan ook 4 per jaar.

Maai op het juiste moment en op de juiste hoogte

Een ander gazon geheim dat de professionals weten, is dat wanneer en hoe je maait een enorm verschil kan maken in het uiterlijk van het gazon. Zorg ervoor dat je de maaier op de juiste stand zet voor het soort gras dat je hebt. Voor grassen in het koele seizoen is dat ongeveer 4-5 centimeter. Sommige grassen in het warme seizoen doen het echter beter als ze iets korter worden gemaaid. Door het gras tot de optimale hoogte te laten groeien, moedig je het aan om een ​​dieper wortelgestel aan te leggen terwijl je de grond schaduw geeft om te voorkomen dat onkruid zaden ontkiemen.

Het is ook belangrijk om vaak genoeg te maaien, zodat u nooit meer dan 1/3 van de hoogte van de grashalm per keer verwijdert. Wacht echter wel tot het gras droog is, zodat je niet overal in de tuin natte graspollen krijgt. Varieer ten slotte jouw maaipatronen zodat je geen sporen in het gazon creëert door herhaaldelijk langs hetzelfde spoor te maaien.

Geef het gazon goed water

Hoewel het verleidelijk kan zijn om het gazon elke dag snel water te geven, zal elke professional je vertellen dat het een beter plan is om diep en minder vaak water te geven. Het gras lang laten weken is een andere manier om wortels aan te moedigen diep in de grond te groeien, waardoor het gazon sterker wordt en het helpt te overleven in tijden van droogte. Als het gras er een beetje grijzig uitziet en de sprieten niet terugveren als je erop loopt, is het tijd om water te geven. Laat de sproeier draaien totdat je gemakkelijk een plantstok ongeveer 30 cm in de grond kunt duwen. Je wilt niet dat de grond zo verzadigd is dat als je er een handvol in knijpt, het druppelt, maar je wilt wel dat de grond een beetje plakkerig is.

Hoe je dit jaar het perfecte gazon kunt krijgen

Het is ook vermeldenswaardig dat gras in de lente en de late herfst minder water verbruikt dan in de zomer. In het voorjaar hoef je misschien maar één keer per week water te geven, terwijl je gras in de zomer misschien wel drie keer per week water nodig heeft. Als je een lange periode van regen krijgt, is het natuurlijk niet nodig om die dag water te geven. 

Gebruik goed graszaad

Er is een gezegde: “Je krijgt waar je voor betaalt”, en dat geldt zeker als het om graszaad gaat. Wanneer je eersteklas graszaad gebruikt, weet je dat het snel zal ontkiemen, een gelijkmatige dekking zal bieden en op zijn plaats zal blijven. Professionals weten dat het planten van een gazon met eersteklas graszaad je in staat stelt om te beginnen met een dikker gazon, zodat het gemakkelijker is om het er weelderig en voluit te laten zien.

Onkruid onder controle houden

Een ander fundamenteel pro-gazon geheim is om op de hoogte te blijven van de onkruidgroei. Het is tenslotte een stuk eenvoudiger om een ​​gazon er mooi uit te laten zien door onkruid te bestrijden dan om te proberen een gazon te redden dat er al door is verpest. Gebruik je een middel hiervoor? Controleer dan het etiket voor je gazontype en volg, zoals bij elk product, de aanwijzingen.

Hoe je het perfecte gazon kunt krijgen

Voorkom larven

Er zijn maar weinig dingen die je geliefde gras sneller kunnen verwoesten dan larven, en de pro’s weten dat het cruciaal is om ze vroeg te vernietigen, voordat ze uitkomen. Bonus: larven zijn een voedselbron voor mollen, die een goede tweede zijn voor larven als het gaat om vernietiging van het gazon. Haal de larven weg en de mollen hebben minder reden om in je tuin rond te hangen.

Lees ook: DE VOORDELEN VAN NORMAAL GRAS TEN OPZICHTE VAN KUNSTGRAS!

You may also like

Comments are closed here.