zelf een blokhut bouwen

Hoe bouw ik zelf een blokhut? Tips en aandachtspunten


Zelf een blokhut bouwen van hout maken is gemakkelijker dan veel mensen denken. Als je vooraf goed in beeld hebt wat je wilt, de goede houten materialen kiest en de juiste stappen doorloopt, is een mooi resultaat haast al gegarandeerd. Gebruik de tips en adviezen hieronder en je eigen blokhut bouwen wordt een stuk gemakkelijker!

Een prefab blokhut kopen of zelf een blokhut bouwen?

Er zijn twee hoofdsoorten blokhutten of tuinhuisjes, namelijk prefab modellen en blokhutten van hout die je zelf in elkaar kunt zetten. Wil je snel een standaard blokhut neerzetten, dan is prefab een goede keuze. Maar het is natuurlijk leuker om met goed hout zelf een blokhut te ontwerpen en te bouwen. Waar moet je, als je jouw tuinhuis zelf wilt bouwen, allemaal rekening mee houden?

Denk na over de functie van de blokhut en de tuininrichting

Allereerst is het zaak om goed na te denken over het doel van de blokhut. Wil je een tuinhuisje om spullen, zoals tuinmaterialen, gereedschap en fietsen, in op te slaan? Of ben je op zoek naar een tuinkantoor, een zomer blokhut om gasten in te kunnen ontvangen of een blokhut die kan dienen als hobbyruimte? Op basis van een of meer van deze functies kun je een ontwerp maken. Vergeet daarbij niet om ook de ruimte rond de blokhut in te richten. Een houten design hoek loungeset naast de blokhut zetten zorgt bijvoorbeeld voor veel extra comfort. En wil je ook in de avonduren gebruik maken van jouw tuinhuisje? Dan is een lichtplan voor je tuin maken absoluut noodzakelijk. Een goed verlichte tuin zorgt ervoor dat je veilig je tuinhuis kunt bereiken, ook als het pikkedonker is.

Let op de lichtinval in de blokhut

Denk goed na over het gebruik van ramen in je tuinhuis. Zeker als je een tuinkantoor wilt inrichten in jouw blokhut, is het prettig als er voldoende licht naar binnen valt. Houdt bij de positiebepaling van de blokhut ook rekening met andere zaken, zoals ruimte rond de blokhut, de windrichting en natuurlijk de hoogte van de hut die je gaat bouwen. Bij bepaalde groottes en hoogtes is het namelijk vereist om een vergunning aan te vragen.

Zorg voor een goede bestrating

Een blokhut moet naast een goede fundering ook omliggend goed bestraat zijn. Zorg hierbij voor een bestrating die schuin afloopt en zo het regenwater goed afvoert. Het mooiste is natuurlijk als je de bestrating kunt gebruiken als terrasruimte, bijvoorbeeld om een loungeset op te plaatsen. Zo creëer je voor jezelf nog meer luxe en comfort.

You may also like

Comments are closed here.