cv ketel

Hoe bepaal je welke cv ketel je moet kopen?


Het kopen van een nieuwe CV ketel doe je niet elk jaar. Gelukkig gaan dergelijke ketels namelijk behoorlijk lang mee, zeker als je jaarlijks het juiste cv ketel onderhoud pleegt. Is jouw cv ketel echter wel aan vervanging toe, dan is het fijn om te weten welke afwegingen je moet maken om de juiste vervanging te kopen. De techniek ontwikkelt zich namelijk en het aanbod van cv ketels ziet er anders uit dan 10 jaar geleden. En dus helpen wij je hieronder met de juiste keuze te maken!

De meest duurzame ketel is de HR-e ketel, die in sommige gevallen zelfs geld op kan leveren

We beginnen met de HR-e ketel. Deze is veruit de duurste van de keuze aan cv ketels. maar ook het meest duurzaam… iets dat voor veel mensen tegenwoordig erg belangrijk is. Een HR-e ketel wekt dan ook energie op, waardoor dit eigenlijk een investering in de toekomst is. Uiteindelijk bespaar je namelijk enorm op de rekening van je elektriciteit en kun je er zelfs geld mee verdienen. In deze ketel zit namelijk een generator die energie opwekt en de overgebleven energie kan worden opgeslagen voor een later moment. Deze energie kun je echter ook verkopen aan jouw energie maatschappij. Dit klinkt interessant, maar dan nog is het verstandig om pas een HR-e ketel te kopen als je veel verbruikt, denk daarbij aan minimaal 1.600 m³ gas per jaar.

Je kunt uiteraard cv ketels vinden die werken op gas, maar er zijn er ook die werken op elektriciteit. Aangezien deze elektrische variant erg duur is in gebruik, en alleen kan worden toegepast in een combinatie met zonnepanelen, houden we het daarom in dit artikel verder alleen bij de cv ketels die werken op gas,. Dit zijn dus de hierboven genoemde Hoog Rendement elektriciteit (HR-e) ketel, de Hoog Rendement (HR) ketel en de Ultra Hoog Rendement (UHR) ketel

Een HR ketel, de meest voorkomende cv ketel in Nederland

De HR ketel is de enige van de 3 hierboven genoemde ketels die een gesloten systeem heeft. Zo’n systeem haalt de zuurstof die het nodig heeft voor de verbranding van gas, en die dus nodig is voor het opwekken van energie, uit de buitenlucht door middel van een afvoer- en toevoerbuis. Bij deze verbranding van het gas komt dan condens vrij wat op zijn beurt weer moet worden afgevoerd. Dit gebeurt via het riool. Daarom kan een gesloten systeem, en dus een HR ketel, alleen maar op een riool worden aangesloten.

Ultra Hoog Rendement ketel

Naast het gesloten systeem is er ook nog het zogenaamde open systeem. Dat systeem wordt zowel toegepast bij de UHR-ketel, als bij de HR-e ketel hebben. Bij dit systeem zit er aan de open onderkant van de ketel een warmtepomp. Deze pomp zuigt lucht aan om het water te verwarmen naar een zogenaamde basistemperatuur. Als er dan warm water wordt afgenomen zal dit water ook door gas tot de vereiste temperatuur verwarmd worden, maar omdat het water al die basistemperatuur heeft, duurt de opwarming niet lang, en heb je dus minder verbruik van gas. Omdat bij een gesloten systeem geen condens ontstaat, hoeft een UHR- of HR-e ketel niet op het riool te worden aangesloten en kan hij in elke gewenste ruimte geplaatst worden. 

You may also like

Comments are closed here.