Heb je een slechte ventilatie in huis? Hier de manieren om dit te controleren


Een goede ventilatie is essentieel voor een goede luchtkwaliteit in huis. Na verloop van tijd verslechtert de woningventilatie als gevolg van verschillende factoren, zoals structurele schade in het huis en slecht onderhoud van bepaalde apparaten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te controleren of er een goede luchtcirculatie in huis is. Dit artikel geeft tips om je woningventilatie te controleren. Lees verder om te beslissen of het tijd is voor een upgrade!

Slechte woningventilatie resulteert in verschillende duidelijke tekenen. Aanwijzingen als een muffe geur die maar niet weggaat, een hoge luchtvochtigheid, allergische reacties bij gezinsleden en verkleuring van houten meubels en tegels kunnen allemaal wijzen op een slecht geventileerd huis. Als deze indicaties zijn geconstateerd, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om de kwaliteit van de ventilatie van de woning te verbeteren.

Controleer de luchtvochtigheid in huis

Een duidelijk teken van slechte ventilatie in huis is een gevoel van vochtigheid dat niet wegebt zonder luchtontvochtigers of airconditioners te gebruiken. Soms zijn deze apparaten niet voldoende om zeer hoge luchtvochtigheidsniveaus te verlagen. Verschillende veel voorkomende activiteiten, zoals koken en baden, kunnen de hoeveelheid luchtvochtigheid of waterdamp verhogen. Als je huis een goede luchtcirculatie heeft, zou een lichte verhoging van de luchtvochtigheid geen probleem moeten zijn. Deze luchtvochtigheid kan echter oplopen tot schadelijke niveaus bij slechte ventilatie en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Het meest gebruikte instrument om de luchtvochtigheid te meten is de hygrometer. Veel huizen hebben digitale hygrometers, die de relatieve luchtvochtigheid en luchttemperatuur in huis kunnen aflezen. Het is veel nauwkeuriger en makkelijker te gebruiken dan analoge. Er zijn veel goedkope maar betrouwbare digitale hygrometers om uit te kiezen. Ze kunnen u helpen de luchtvochtigheid thuis te controleren en de nodige maatregelen te nemen om deze naar een veiliger niveau te verlagen.

huis ontvochtigen

Besteed aandacht aan de muffe geur

Een ander onaangenaam teken van slechte ventilatie in huis is de muffe geur die maar niet weggaat. Het kan tijdelijk verdwijnen wanneer je de airconditioner inschakelt, maar het kan zijn omdat de koele lucht de beweging van luchtdeeltjes vertraagt. Hierdoor ruik je de geur minder, maar ruik je er wel een vleugje van. Wanneer je echter de airconditioning uitschakelt, wordt de muffe geur meer merkbaar naarmate de lucht weer opwarmt. De stank komt weer terug doordat moleculen in de lucht sneller bewegen bij hogere temperaturen, waardoor de prikkels sneller je neus bereiken.

Zo’n geur komt van de opbouw van schimmels op verschillende oppervlakken in huis. De hoge luchtvochtigheid bevordert de groei van meeldauw en de verspreiding van de kenmerkende muffe geur. En aangezien vervuilde lucht niet kan ontsnappen, wordt de geur na verloop van tijd sterker.

Zoek naar schimmelvorming

De muffe geur is de eerste merkbare indicatie van schimmelvorming. Sommige mensen hebben echter ernstige allergische reacties op verontreinigende stoffen in een huis met slechte ventilatie. Dergelijke omstandigheden belemmeren hen om de karakteristieke geur van schimmels te detecteren.

Als je zo’n reactie hebt en niet kunt vertrouwen op jouw reukvermogen, moet je op zoek gaan naar schimmel in huis. Het groeit meestal in gebieden met veel vocht, zoals scheuren in de muur of ramen. Ook kun je de waterleidingen inspecteren op lekkage. Als je huis lange tijd slecht geventileerd is, kan er schimmel op je behang en onder je tapijt groeien. Constant vochtig houten meubilair kan ook schimmelgroei ondersteunen.

een-slechte-ventilatie-in-huis

Bewoners hebben van nature de neiging om de airconditioning aan te zetten om de vochtigheid in de kamer te verminderen. Maar helaas kan het proces meer verontreinigingen van buitenaf aantrekken en leiden tot de verspreiding van sporen naar andere delen van het huis. Tenzij je het probleem van slechte woningventilatie aanpakt en vervuilde lucht uit het huis haalt, kan het een uitdaging zijn om schimmel te elimineren.

Controleer de houten meubels op tekenen van schade

Naast schimmel kunnen diverse andere schimmels goed gedijen in een vochtige omgeving. Ze kunnen zich op de houten meubelen nestelen en schade veroorzaken, vooral bij houtproducten die ongeveer 30% vocht bevatten.

Houten meubelen die zijn gecoat met een watervaste kunststof finish zijn minder vatbaar voor aantasting door hout rottende schimmels. Echter, scheuren of spleten in meubels waardoor water naar binnen kan sijpelen, kunnen de binnenlaag van het hout kwetsbaar maken voor termieten. Termieten zijn ook een indicator van slechte woningventilatie omdat ze ook de voorkeur geven aan een vochtige omgeving om te overleven. Slechte luchtcirculatie en hoge luchtvochtigheid kunnen het drogen van het hout aanzienlijk vertragen.

Deze plagen kunnen zich voeden met het hout en openingen creëren waar schimmels doorheen kunnen en zich kunnen vermenigvuldigen. Houtschimmels en termieten komen meestal naast elkaar voor, en het maakt niet uit wie het eerst in de houten meubels woonde. Ze kunnen elk de houtconditie bevorderlijk maken voor de ander om te gedijen.

Heb je een slechte ventilatie in huis

Als het verval binnenin begint en moeilijk te vinden is, kun je op andere tekenen letten, zoals fijn houtpoeder dat uit kleine gaatjes komt. Het is een signaal dat termieten binnenin graven en het hout opeten, zelfs als de buitenste laag er nog glanzend uitziet door de coating. Je kunt ook zoeken naar houtmijten of schimmel op papierproducten zoals kranten en oude boeken. Deze materialen trekken vocht aan wanneer de relatieve luchtvochtigheid in uw huis constant boven de 65% ligt.

You may also like

Comments are closed here.