Gerbera verzorgen: zo doe je dat


Gerbera’s zijn ontzettend mooi! De gerbera fleurt ieder plekje op: als kamerplant, in een boeket of in de tuin. Als je ze op de juiste manier verzorgt, kan je er een lange tijd van genieten. Maar hoe doe je dat precies, een gerbera verzorgen? Je leest er alles over in deze blogpost! 

Gerbera verzorgen

Een verse gerbera

De gerbera is een vrolijk bloeiende plant met tientallen kleurrijke blaadjes. De buitenste blaadjes bepalen de vorm van de bloem en in het hart vormen zich ringen van meeldraden. Hieraan kan je ook zien of de bloem vers is of niet. Bij een verse gerbera bloeien de buitenste twee à vier ringen, maar als er meerdere meeldraad kransen zichtbaar zijn, is de bloem niet zo vers. In de verzorging van gerbera’s onderscheiden we drie soorten: de gerbera als snijbloem, als kamerplant in een pot of in de grond buiten.

Gerbera verzorgen: gerbera kamerplant

Standplaats

De gerbera kamerplant staat best op een lichte plek in huis, zonder direct fel zonlicht. Hoe lichter de plant staat, hoe lichter de kleur van de blaadjes uiteindelijk wordt. Zet de gerbera in een pot die groot genoeg is zodat de plant optimaal kan groeien. Zorg er ook voor dat het water weg kan vloeien. Kies dus altijd voor een pot met gaatjes, deze kan je eventueel nog in een sierpot zetten.

Water geven

De grond van je gerbera is best altijd vochtig, maar zorg er wel voor dat er geen water aan de onderkant van de pot komt te staan om wortelrot te voorkomen. Probeer de gerbera’s regenwater te geven in plaats van kraantjeswater. Hier zit geen kalk in en is ook beter voor de gezondheid van de plant. Ook af en toe een beetje plantenvoeding toedienen, kan heus geen kwaad.

Gerbera kweken

Gerbera snijbloem

Standplaats

Ook gerbera’s als snijbloem staan best op een lichte plaats, maar je houdt ze beter weg van tocht en extreme warmte. Vermijd ook direct fel zonlicht en zorg ervoor dat ze niet dicht bij rijpend fruit staan. Geef ze in ieder geval een plekje waar je ze goed kunt zien, zo kan je extra genieten van deze vrolijke bloemen!

Water geven

Heb je een mooi boeket gerbera’s gekocht of gekregen? Knip of snij ze eerst twee centimeter van de steeltjes en zet ze in een schone, glazen vaas met fris water. Let er wel op dat je er niet te veel water in doet want dan kunnen de stelen gaan rotten. De steeltjes zijn namelijk heel gevoelig voor bacteriën en vuil. Dagelijks het water verversen is dan ook de boodschap. Zo kan je tot twee weken genieten van je prachtige boeket!

gerbera bloem

Gerbera in grond 

Standplaats

Je verwacht het misschien niet, maar je kunt gerbera’s als vaste plant in de border zetten. Deze plant is namelijk winterhard. Hij bloeit al in het vroege voorjaar tot aan de eerste vorst. Een kleurrijke aanwinst voor je tuin dus! Iedere bodemsoort is trouwens geschikt en de plant groeit prima in de volle zon en in de halfschaduw. 

Water geven

Ook buiten in de grond is de gerbera een dorstige plant. Dit komt omdat het groene blad veel water verdampt. Na een warme dag zal je zien dat de plant er slapjes bijhangt. Maar geen zorgen. Door de plant water te geven of ‘s nachts te laten herstellen, komt hij weer helemaal tot leven! Pluk ook regelmatig de uitgebloeide bloemen zodat er weer nieuwe bloemen groeien. 

gerbera plant

Wil je graag gerbera’s kopen, voor jezelf of voor iemand anders? Check dan zeker deze prachtige boeketjes en planten! 

You may also like

Comments are closed here.