verf kwasten

Een nieuwe kwast, stucloper en de juiste verf, hieronder alle tips voor als je gaat verven


Meestal is een verfklus direct een grote klus. Dat komt omdat het meestal meteen om een aantal deuren gaat, of kozijnen, of… enfin je begrijpt wat we bedoelen. Als je dan ook gaat schilderen, dan wil je dat het zo goed mogelijk gebeurd, zodat je er voor een paar jaar tegenaan kunt. Hieronder helpen we je met verftips over bijvoorbeeld waar je op moet letten bij verf kwasten, zodat je het schilderen zo goed mogelijk kunt doen.

Zorg dat je het oppervlak eerst goed reinigt!

Een grotere verfklus begint met een goede voorbereiding, zoals het schuren. Vaak wordt gedacht dat je voordat je gaat schuren, het oppervlak niet hoeft te reinigen. Dit is echter niet waar: als je direct begint met schuren, zul je al het vet en vuil in de groeven schuren en dat krijg je het er daarna nooit meer helemaal uit. Dan lijkt de ondergrond wel schoon, maar dat is niet zo. Hierdoor hecht je verf niet goed door het vet en vuil en de kans is groot dat je opnieuw moet beginnen.

Je zult de delen die niet geverfd moeten worden, zoals ramen, goed moeten afplakken. Ook voor deze klus moet de ondergrond vetvrij zijn, omdat de tape anders niet blijft zitten. Zorg ook dat je je vloer goed afplakt tegen spetters en vlekken van de verf. Stucloper is daar ideaal voor, het is stevig, dekt af en kan na de klus makkelijk weggegooid worden. Tevens is het niet duur.

Met de hand schuren is altijd beter dan met een machine

Als je gaat schuren doe je dit het beste met de hand. Schuren met een schuurmachine lijkt sneller te gaan, maar brengt achteraf vaak veel meer werk met zich mee. Als er namelijk teveel wordt weggeschuurd dan moet je de kaal geschuurde plekken eerst weer behandelen met grondverf, waarna die weer moet drogen. Daarna moet je alsnog schuren voordat je kunt gaan schilderen. 

Het bovenstaande kost natuurlijk extra tijd en extra werk, dus zorg dat je het object eerst goed schoonmaakt. Is het bestaande schilderwerk van je kozijnen of deuren aan een nieuwe laag verf toe, en heeft de oude verflaag nog geen bladderende delen of scheuren? Ook deze moet je goed reinigen, maar dan slechts licht op  schuren. Dus niet door de lak heen schuren. Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dit gaat je een hoop werk schelen!

Waar moet je op letten bij het kopen van verf kwasten?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen wat je gaat schilderen en met wat voor verf je gaat werken. Wil je grote oppervlakken schilderen of ga je de kwast gebruiken voor kozijnen en deurposten? Platte verf kwasten worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor het beitsen van hout zoals bijvoorbeeld een schutting. Met een platte kwast valt sneller te werken op grote oppervlakken. Voor kleinere oppervlakken zoals kozijnen of meubeltjes is het beter om met ronde verf kwasten te werken. Natuurlijk is er ook verschil in kwaliteit. De goedkopere varianten zijn vaak te herkennen aan de kunststof bus waarin de haren van de kwast zijn gezet. Bij de betere kwasten worden de varkensharen in een metalen bus gezet. Je ziet dat bij de goedkopere varianten de haren wat sneller uitvallen, waar dus rekening moet worden gehouden bij gebruik.

Wanneer moet je niet schilderen?

Naast het bovengenoemde goed reinigen en schuren moet je er ook voor zorgen dat je niet gaat schilderen als het warm of vochtig weer is. Als het te warm weer is, dan droogt de verf vaak te snel. In dat geval heeft de verf geen tijd om te vloeien en dat kan lelijke resultaten opleveren, zoals duidelijk zichtbare kwaststrepen en plekken waar de kwast op het oppervlak is gezet. Bij vochtig weer is de kans juist weer groot dat zich condens gaat afzetten op het oppervlak dat je gaat schilderen. Dat leidt gegarandeerd tot onthechting en mat uitslaan van de verflaag.

Bepaalde onderdelen vragen om specifieke verf. Dit geldt bijvoorbeeld voor de achterwand van een keuken, omdat dit de wand is die achter je aanrechtblok en fornuis zit en waar dus veel vet vlekken op komen. Als je deze wand verft, moet je dus verf gebruiken die makkelijk te reinigen is en waar je geen vlekken op ziet. Dit type verf kun je zowel gebruiken op steen als op stucwerk en laat geen glanzende vlekken achter als je hem reinigt. Daarnaast is dit meestal een matte verf, wat je keuken meteen een moderne, strakke uitstraling geeft. Kijk dus goed of er speciale verf is voor het type oppervlak dat je gaat schilderen, wie weet kan het je enkele jaren schelen voordat er weer geschilderd moet worden!

You may also like

Comments are closed here.