trap renoveren

Een nieuw trap aanschaffen of juist renoveren?


Een trap in huis heeft vaak veel te lijden. Hij wordt veel gebruikt en vooral kinderen kunnen allerlei alternatieve manieren verzinnen om de trap te gebruiken. Zo kan het voorkomen dat jouw trap aan vervanging toe is, echter hoef je die trap tegenwoordig niet per se te vervangen, maar kun je hem ook renoveren. Ga je toch voor een andere trap, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Uiteraard kent iedereen de klassieke houten trap, maar wist je ook dat je stalen trappen op maat laten maken kunt? Alles over de renovatie van je trap, of de aanschaf van een nieuwe vind je hieronder.

Een renovatie van de trap komt erop neer dat de bestaande trap opgewaardeerd wordt met een nieuwe bekleding uit laminaat of massief hout. Meestal worden daarbij zowel de traptreden, als de stootborden, als de trapwangen onder handen genomen. Maar je kan ook alleen de treden en stootborden bekleden en de trapwangen opnieuw verven. 

Eén ding is zeker: een trap renoveren doe je vooral uit esthetische overwegingen. 

Vervangen of renoveren?

Moet jouw trap in huis vervangen worden? Dan is helemaal vervangen vaak de beste oplossing. Een traprenovatie biedt het meeste voordeel in geval van grote, complexe en dure trappen. Denk aan oude rijtjeswoningen in het stadscentrum met een doorlopende trap over verschillende verdiepingen, inclusief bordessen. Zo’n trap breek je niet makkelijk uit. Renoveren is dan een goedkopere oplossing. Voor een ‚normale’ trap kan vervangen juist weer interessanter zijn.

Een trap kan echter altijd gerenoveerd worden: zowel klassieke houten trappen als betonnen varianten. Scheelt er iets aan de bestaande trapconstructie? Dan is renoveren geen optie, hoe klein het mankement ook. Het probleem met renovaties is dat je de onderconstructie behoudt. Als er zich bijvoorbeeld houtworm genesteld heeft, zit er maar een ding op: vervangen door een nieuwe trap. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Zeker op plaatsen waar vloerbekleding over de trap ligt: zo ontstaat een ideaal klimaat voor houtworm om zich ongehinderd te ontwikkelen en je ontdekt het vaak te laat.

Een trap is vrij snel geplaatst

Kies je voor een nieuwe trap? Dan is die meestal vrij snel geïnstalleerd. De oude trap wordt er ’s morgens uitgebroken, en ’s avonds kun je al via je nieuwe trap naar boven. Ben je aan het renoveren en wil je niet meteen je nieuwe trap plaatsen? Je kan schade aan je nieuwe trap voorkomen door eerst te werken met een werftrap. Een draagstructuur zorgt ervoor dat je tijdens de werken naar boven kan. De draagstructuur heeft geen esthetische waarde en is dus puur praktisch.

Als je werkt met multiplexplaten, kan je de draagstructuur na de werken laten afwerken tot een mooi uitziende trap. Multiplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar gelijmd worden. Bij de afwerking is elke stijl nog mogelijk. Een multiplex ondertrap heb je gemiddeld twee weken na de bestelling. De plaatsing ervan duurt een halve dag. De werftrap kan ook uit beton bestaan, al moet je dan rekening houden met lange droogtijden en zwaar werk.

Verkeert de constructie van je oude trap nog in goede staat? Dan kan je kiezen: vervangen of renoveren. Wat betekent dat voor de kostprijs? Een indicatie: een gemiddelde trap laat je renoveren voor 3.000 euro. Voor een nieuwe trap mag je uitgaan van ongeveer 4.200 euro. Voor de meeste mensen is de prijs dan ook geen doorslaggevende factor. Bovendien heeft een traprenovatie ook beperkingen. Je kan het uitzicht wel aanpakken, maar het loopcomfort zelf kan je nauwelijks verbeteren.

You may also like

Comments are closed here.