muur schilderen

DIY: Hoe zelf muur schilderen?


Ben je de kleur van je muren beu en wil je ze graag in een nieuwe, frisse kleur schilderen? Het schilderen van je muur lijkt misschien een kleine verandering, maar het geeft de kamer een geheel nieuwe look! Bovendien is het een klusje dat je gemakkelijk zelf kan uitvoeren. Een goede voorbereiding is het halve werk en neemt dikwijls meer tijd in beslag dan het schilderen zelf. Hoe zelf muur schilderen? Wanneer je onderstaande stappen volgt, kan je straks genieten van die prachtige, nieuwe kleur op de muur!

1. Zelf muur schilderen: maak een plan

Voordat je begint met het verven van de muur, is het belangrijk om een plan te maken. Wellicht heb je reeds een idee in gedachten van hoe je wilt dat de muur eruit gaat zien. De kleur is hierbij het belangrijkste. Wanneer je meerdere muren wilt schilderen, kan je nadenken of je een muur een accentkleur wilt geven, of alle muren in dezelfde kleur wilt verven. 

Heb je een mooie kleur gekozen? Dan ben je er nog niet. Je kiest natuurlijk voor muurverf, maar die is in diverse soorten verkrijgbaar. Denk aan glanzend, zijdeglans of (extreem) mat. Met deze tips kies je de juiste verf!

Hoe zelf muur schilderen

2. Verzamel de benodigde spullen

Daarna is het tijd om de benodigde spullen bij elkaar te nemen. Het maken van een checklist kan je hierbij helpen. Deze spullen zijn alvast ontzettend handig bij het verven van een muur: afplakband, gatenvullers, plastic om de vloer en meubels mee te beschermen, geschikte verfkwasten en rollers, een verfemmer of verfbak om de verf in uit te rollen, genoeg verf voor het aantal vierkante meters en eventueel een trapje. Is het een nieuwe of onbehandelde muur? Dan heb je ook een primer nodig. 

3. Zorg dat de muur vrij is

Staan er nog meubels tegen de muur? Dan moet je deze uiteraard verplaatsen. Als het een kleine kamer is, kan je plastic gebruiken om de meubels mee te bedekken. Creëer zeker genoeg ruimte om ongehinderd te kunnen verven.

4. Plak de randen af

Professionele schilders met een vaste hand kunnen deze stap misschien overslaan. Maar als je geen geoefend schilder bent, dan doe je er goed aan om de randen en de plinten af te plakken met tape. Dek ook stopcontacten, lichtknoppen en ventilatieroosters af. Een andere mogelijkheid is om deze er even af te schroeven.

5. Ontvet de muur

Dan is het tijd om de muren vrij te maken van vuil en stof. Daarnaast moeten ze ontvet worden zodat de verf optimaal kan hechten. Je kunt de muren stofzuigen of afborstelen met een spons of met een ontvettend middel zoals St. Marc. Ook water met een flinke scheut ammonia kan handig zijn.

Hoe het beste een muur te schilderen

6. Check de muur

Kijk goed naar de muur en controleer hem op loszittende delen, scheuren of gaten. Deze laatste twee kan je vullen met een geschikt vulmiddel. Vervolgens schuur je de behandelde delen, na het drogen, glad.

7. Geef de muur een voorbehandeling

Deze stap moet je vooral toepassen bij nieuwe muren of muren die nog nooit geschilderd zijn. Sommige muren zijn namelijk sterk of onregelmatig, waardoor het moeilijk wordt om de verf gelijkmatig aan te brengen. Een handig trucje om dit te controleren is door een beetje water op de muur te sprayen. Blijft het water in druppeltjes op de muur? Dan is een primer waarschijnlijk niet nodig. Wanneer het water meteen in de muur trekt, dan is een voorbehandeling nodig.

8. Schilder de randen

Zodra de muren schoon, droog en voorbehandeld zijn, kan het schilderen eindelijk beginnen. Roer de verf eerst goed door met een roerstaafje en begin daarna met de randen. Pak een kwast en verf een rand van 4 à 5 centimeter langs de schilderstape.

zelf muur schilderen

9. Gebruik een verfroller

Voor de rest van de muur kan je een verfroller gebruiken. Start bovenaan en werk al rollend naar beneden. Verf iedere keer een vierkante meter. Maak met de verfroller een soort ‘W’ beweging waarbij je de roller zo weinig mogelijk van de muur haalt, behalve om nieuwe verf te pakken. Let erop dat het stuk muur helemaal bedekt is voordat je met het volgende stuk begint. Is de kleur niet dekkend genoeg? Wacht dan twee tot vier uurtjes vooraleer je de muur opnieuw overschildert. Verwijder de tape direct als je klaar bent met verven.

10. Geduld is een schone deugd

Is de muur helemaal geschilderd? Dan moet je nog maar één ding doen: wachten. Pas wanneer de muur volledig droog is, dikwijls pas na een nacht, dan kan je het definitieve resultaat zien. Een beetje geduld hebben is dus de boodschap!

You may also like

Comments are closed here.