hor

De voordelen van een hor voor je deur of raam


De zomer is weer begonnen. Dat betekent lange, zwoele avonden in de tuin of balkon. Bbq’s met vrienden en tot laat op het terras zitten. Bij thuiskomst wil je dan niet in bed liggen en lek worden gestoken door muggen of andere insecten. Ook het geluid van een bromvlieg kan je een groot deel van de nacht wakker houden en daarmee een grote invloed hebben op je nachtrust, terwijl je deze beestjes allemaal vrij makkelijk buiten kunt houden. Hoe? Met een hor voor je deur of raam natuurlijk!

Een hor op maat gemaakt

Veel mensen kijken, als ze aan het kopen van een hor denken, slechts bij enkele aanbieders, die vaak alleen standaard maten verkopen. Aangezien de maten van ramen, en soms ook deuren, afwijken laat men het idee voor een hor dan maar schieten. Helemaal niet nodig, want op maat gemaakte horren zijn tegenwoordig helemaal niet zo duur meer. Als je besluit om een hor op maat te laten maken, kun je hem precies laten maken zoals je wil. Er zijn tegenwoordig horren in verschillende kleuren, maar ook het bevestigen kan op verschillende manieren. Zo is er een erg handig klik systeem, waardoor je de hor heel makkelijk in het raam kunt zetten en eruit kunt halen.

De verschillende soorten horren

Er zijn verschillende soorten horren, hier een opsomming:

Dubbele rolhordeur: deze hor is ideaal voor bredere deuropeningen. Het grote voordeel van dit soort horren is dat het door middel van de constructie mogelijk is om een deel van de deur af te sluiten en de rest te gebruiken als opening.

Dubbele plissé hordeur: dit type is van oudsher gebaseerd op een Japanse vouw oplossing voor grote oppervlakken. Het horgaas rolt niet op, maar wordt opgevouwen. Dit maakt deze hor perfect geschikt voor schuifpuien, serres en tuindeuren.

Inklem raamplissé: dit is een strak model hor met hetzelfde gaas als de hordeur. Je kan deze open- en dichtschuiven zonder geluid te maken. Ideaal voor je slaapkamerraam!

Inklem hotten: dit soort hor wordt veelal gebruik voor draaikiepramen en klemt de hor gemakkelijk en snel in de raamopening.

Houdt insecten buiten en frisse lucht binnen

De belangrijkste reden dat mensen een hordeur nemen is om insecten buiten te houden. Die zijn vervelend als je gaat slapen, maar ook als je bijvoorbeeld een tafel vol met eten hebt. Een ander voordeel, wat mensen vaak vergeten, is dat het zorgt voor voldoende frisse buitenlucht in huis.  Dit voelt een stuk fijner aan in de zomer, maar is ook een stuk gezonder. Als je je slaapkamerraam open kunt laten, slaap je daarnaast ook nog eens stukken beter. Wat vooral goed werkt, is overdag alle ramen dicht laten en ’s avonds, als het wat is afgekoeld, je ramen open zetten. Dat is ook het moment dat de insecten op licht afkomen, dus een hor voor je raam of deur is dan extra gewild.

Een hor werkt tegen hooikoorts

Een andere functie die steeds meer mensen ontdekken van een hordeur of raam is dat het pollen buiten kan houden. Horren met fijne mazen kunnen namelijk ook stuifmeel, pollen en andere fijne deeltjes tegenhouden, wat vooral gewenst is voor mensen met hooikoorts of andere allergieën.  Heb je normaal veel klachten? Dan ga je met een goede hor vast merken dat dit stukken minder is. En als je daardoor beter slaapt, kun je er de volgende dag ook weer maximaal tegenaan!

Genieten van je zomer

Misschien wist je van tevoren niet dat een hor ook werkt tegen hooikoorts, of dat het heel gezond is om in  frisse lucht te slapen. Misschien ben je klaar met die vieze strips tegen vliegen, maar wil je ze nog steeds niet op je eten hebben zitten. Wat de reden ook is, hopelijk hebben we je laten zien dat een hor voor verschillende zaken goed is en dat er voor ieder raam of deur een optie mogelijk is. Geniet van je zomer, zonder insecten en in de frisse lucht! 

You may also like

Comments are closed here.