finse sauna

De Finse sauna voor buiten


Bijna 2000 jaar geleden ontstond in Finland de eerste sauna. De Finse buitensauna was in eerste instantie een eenvoudige blokhut. Deze werd met een houtkachel op temperatuur gebracht waarop stenen werden verhit om de ruimte op de gewenste hoge temperatuur te krijgen. De deur van de hut moest tijdens het opwarmen open blijven staan om de rook af te voeren. 

Met name in de winter duurde het dus behoorlijk lang voor de juiste temperatuur werd bereikt. Een ander groot nadeel was dat de banken al na korte tijd onder het roet kwamen te zitten. Ook na de ontdekking van een schoorsteen waren de eerste sauna’s bepaald niet comfortabel of veilig.

De werking van de sauna

Ook in het verleden was de sauna dé plek om te ontspannen en tot rust te komen. Men wist in die dagen nog niet hoe het menselijk lichaam werkte, maar dat de sauna de weerstand verhoogde en een heilzame werking had bleek in de praktijk. Vandaag de dag is duidelijk dat door het overvloedige transpireren ook afvalstoffen worden afgevoerd. Hierdoor wordt het lichaam verkwikt. Het opbouwen van extra weerstand gebeurt door de afwisseling van de hoge temperaturen in de sauna in vergelijking met de buitenlucht daarna. Daarbij moet het feit dat de sauna ontspanning biedt zeker niet worden vergeten. De rust en de warmte doen de stress van de huidige samenleving even vergeten.

De moderne Finse sauna

De benaming voor een sauna die wordt verwarmd met een kachel is niet gewijzigd. De kachel zelf is tegenwoordig elektrisch en dat geeft meer comfort en veiligheid. Een Finse sauna is in het algemeen ruimer dan een infrarood sauna en wordt vaak in de tuin geplaatst. In een luxe badkamer zou het in principe ook kunnen, maar die moet dan wel erg ruim zijn. Je hebt een ruime keuze uit de materialen waarmee de sauna wordt opgebouwd. Hout is het meest gebruikelijk maar daarbij kan je kiezen uit diverse soorten en kleuren. Een sauna kan je dus kiezen naargelang de wijze waarop je de tuin hebt ingericht.

finse sauna buiten

Waar moet je aan denken bij de koop van een sauna?

Uiteraard is de ruimte die beschikbaar is het eerste waarmee je rekening dient te houden. Afhankelijk van het aantal personen dat maximaal gebruik dient te kunnen maken van de sauna kan je het formaat kiezen. De temperatuur in een Finse sauna is vaak wel 20° C hoger dan in een infrarood sauna. Het is om die reden prettig als de sauna ruim is en van ligbanken is voorzien. Het kost enige tijd voordat een Finse sauna op de juiste temperatuur is omdat de verwarming van het lichaam berust op indirecte wijze.

De infrarood sauna

Bij een infrarood sauna wordt gebruik gemaakt van directe verwarming door infrarode straling. Een dergelijke cabine is eerder op temperatuur en kan minder ruim zijn omdat er meestal zitplaatsen zijn. Dat is bij een dergelijke sauna comfortabel en efficiënt omdat het licht het lichaam dan beter bereikt. Overigens is het effect van beide sauna’s gelijk en kan je er heerlijk ontspannen en tegelijk je weerstand opbouwen.

You may also like

Comments are closed here.