Citrusplanten verzorgen: zo doe je dat!


Citrusplanten komen dan wel uit een zuiders klimaat, toch kunnen ze ook prima bloeien in Nederland. Plaats ze in een pot op je terras en je waant je direct in mediterraanse oorden! Met de juiste verzorging kan je er jarenlang van genieten. Maar hoe doe je dat precies, citrusplanten verzorgen? Wij geven je graag een aantal tips!

Citrusplant verzorgen

1. Citrusplanten verzorgen: een zonnig plekje

Citrusplanten houden van veel zonlicht en temperaturen van minimaal vijftien graden. Plaats jonge bomen niet meteen in de volle zon, maar laat ze eerst een beetje wennen op een plekje waar meer schaduw is. Bovendien zijn citrusplanten niet bestand tegen vorst. Zorg er dus voor dat ze in de winter binnen kunnen staan. Een serre is hiervoor zeer geschikt, maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon in huis zetten.

2. Citrusplant verzorgen: een terracotta pot

Een citrusplant zet je het beste in een terracotta pot. Deze potten ademen, wat kunststof potten niet doen. Daarnaast is het belangrijk dat de pot een drainagegat heeft. Leg eventueel een paar scherven op de bodem zodat het water weg kan. Wanneer de kluit te lang nat blijft, gaan de wortels rotten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zodra de citrusplant te groot wordt, is het van belang dat je deze verpot.

3. Potgrond en voeding

Ook de potgrond en voeding spelen een belangrijke rol bij de verzorging van citrusplanten. Kies voor luchtige, mediterrane potgrond om je planten in te zetten. Geef ze regelmatig speciale voeding voor citrusplanten en bemest ze met organische meststoffen: twee keer in maart / april en nog eens twee keer eind juli / begin augustus. Ook handig om te weten is dat een citrusplant van kalk houdt. Je mag de plant dus gerust kraantjeswater geven!

hoe moet je Citrusplanten verzorgen

4. Citrusplanten snoeien

Je mag een citrusplant in vorm snoeien vanaf het voorjaar tot het moment dat ze binnen gaan om te overwinteren. Lange scheuten kan je in de zomer tot een derde terugsnoeien zodat het stevige takken worden. 

5. Citroenplant met gele bladeren

Krijgt je citroenplant gele bladeren? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Allereerst is het mogelijk dat je jouw plant te veel water geeft. Als de wortels te lang nat blijven, worden ze rot. In dat geval kunnen gele bladeren wijzen op wortelrot. Ook krullende bladeren kunnen een teken zijn dat je jouw citroenplant te veel water geeft. 

Een tweede mogelijkheid is dat je citrusplant te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. De belangrijkste stoffen voor een citroenplant zijn fosfor, kalium en stikstof. Als je er zeker van bent dat je plant niet te veel water krijgt, kan je hem extra voedingsstoffen geven.

Citrusplanten verzorgen

6. Citrusplant verliest bladeren

Verliest je citrusplant in de winter toch zijn bladeren? Dan staat hij waarschijnlijk op een te koude en/of te donkere plek. De perfecte omstandigheden om je citroenplant te laten overwinteren is op een lichte plaats met een temperatuur tussen de vijf en tien graden. Geef je plant een mooi plekje in de serre of woonkamer en je hebt er jarenlang plezier van!

Set van 3 Citrus fruitboompjes
Klik hier voor meer info over bovenstaande set van 3 citrus fruitboompjes
Citrus Variegata
Hier vind je meer informatie over bovenstaande citrusplant

You may also like

Comments are closed here.