voordelen van een groen dak

Alles wat je moet weten over een groen dak


Steeds hoor je mensen praten over een zogenaamd groen dak. Niet zo vreemd, want een dergelijk dak heeft nogal wat voordelen. Te beginnen bij de isolerende werking, die ervoor zorgt dat de ruimte onder het dak in de zomer koeler blijft en in de winter de warmte binnen vasthoudt. Hierdoor hoef je dus in de winter minder energie te gebruiken, wat het duurzaam maak en waardoor er tegenwoordig subsidies te krijgen zijn voor dit soort daken. Ben jij ook geïnteresseerd en wil je er meer over weten?  Lees dan snel verder!

Er zijn twee verschillende soorten groene daken: intensieve en extensieve. Deze worden onderscheiden door de hoeveelheid gebruikte vegetatie die erop kan. Terwijl extensieve groene daken tot ongeveer 15 kilo vegetatie per vierkante meter kunnen dragen, kunnen intensieve groene daken tot 75 meter per vierkante voet bevatten.

Een andere factor die deze twee daken van elkaar onderscheidt, is de hoeveelheid arbeid die nodig is om ze te onderhouden. Intensieve groendaken, zoals de naam al doet vermoeden, vergen veel meer werk om te beheren, omdat het gaat om het gescheiden houden van de verschillende soorten planten en het onderhouden van een echte tuin. Extensieve groendaken daarentegen kunnen op natuurlijke wijze en zonder beperkingen groeien, waarbij ze voor zichzelf zorgen zoals ze in het wild zouden doen, en dus alleen jaarlijks wieden en bemesten noodzakelijk is.

Een intensief groen dak

De intensieve variant stelt je wel in staat om te kiezen welke bloemen je wil planten. Extensieve groen daken zijn alleen ontworpen om te worden betreden voor hun jaarlijkse onderhoud, dus ze raken natuurlijker overgroeid dan hun intensieve tegenhanger. 

Beide vormen van groene daken maken gebruik van een gelaagd systeem, dat een basis heeft van verschillende bodems, matten en andere materialen om de voedingsstoffen vast te houden en eventuele bijproducten (onkruid) te verdrijven. Door deze lagen wordt een bodemprofiel nagebootst, waardoor een drainage proces ontstaat waardoor vloeistof veilig kan worden gefilterd en tegelijkertijd de planten worden gevoed.

Recente onderzoeken en ontwikkelingen hebben geresulteerd in een nieuwe vorm van groene daken. Deze is gemaakt om een ​​grote verscheidenheid aan planten te ondersteunen, die vaak worden aangetroffen bij intensieve dakbedekking, terwijl een grotere hoeveelheid vegetatie kan worden ondersteund.

De voordelen van een groen dak

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een groene daken zou willen, zowel voor de verbetering van de omgeving/tuin als voor het huis:

– De installatie van een groendak vermindert de noodzaak om regenwater dat zich ophoopt te beheren, evenals een vermindering van de belasting op lokale rioleringssystemen.

– In stedelijke omgevingen vermindert de opname van groene daken de totale warmte die door de gebouwen wordt geleid, waardoor veel van de oppervlakken worden bedekt die de meeste warmte zouden genereren.

– De planten voorkomen de verspreiding van smog en stof, terwijl ze ook veel van de verontreinigende stoffen in de lucht filteren.

– Groene daken kunnen openbare ruimtes zijn, zoals tuinen of recreatiegebieden, waarvan de gemeenschap kan genieten.

– Door de hoeveelheid werk en geld die wordt besteed aan het aanleggen en plaatsen van groene daken, kan het gebruik ervan in een wijk leiden tot een toename van banen en inkomsten voor lokale bedrijven.

Als je geïnteresseerd bent in het bouwen van een groendak, zijn er een paar zaken waarmee je rekening moet houden om de veiligste en meest kosteneffectieve installatie te garanderen.

 Schakel eerst een bouwkundig ingenieur in om te laten berekenen of jouw dak het gewicht van een dergelijke tuin aankan. Let op: als het gewicht van het groendak verandert, moet je mogelijk delen ervan herstabiliseren en planten verplaatsen voor betere ondersteuning en veiligheid. Het stabiliseren van delen van het dak kan een belangrijk verschil maken bij het beschermen van het dak en jezelf.

You may also like

Comments are closed here.