5 leuke dingen die je met kartonnen dozen kunt doen


Of je het nu wilt of niet, ieder huishouden zal na een paar jaar een klein fort kunnen bouwen van alle kartonnen dozen die zij hebben verzameld. Dozen van (online) aankopen, verhuizingen en boodschappen. De kans is groot dat deze dozen bij het oud papier belanden en ze niet bewaard worden voor een later moment. Dat is best zonde, want die kartonnen dozen kunnen zeker nog wel eens van pas komen. Wellicht zal je even een handig plekje in huis moeten vinden om de dozen te bewaren, maar dan heb je natuurlijk ook wat. Wat te doen met lege kartonnen dozen? Wij zetten vijf leuke ideeën op een rijtje voor je!

1. Kartonnen dozen hergebruiken als verzenddoos

Tegenwoordig verzendt iedereen wel eens een pakje. Denk aan spulletjes die je tweedehands verkoopt of een verrassing voor de verjaardag van een vriendin. De dozen die jij als pakket ontvangt, kunnen gerust nog eens opnieuw gebruikt worden. Verwijder de etiketten die op de doos zaten en versier de doos eventueel voordat je ze verstuurt. Niet alleen de ontvanger zal hier blij mee zijn, maar ook het milieu.

2. Kartonnen dozen gebruiken als opbergdozen

Geef toe, opbergmogelijkheden heb je nooit genoeg. Een kartonnen doos is ideaal om spullen in te bewaren die je niet regelmatig nodig hebt. Maar ook voor spullen die je dagelijks gebruikt kunnen ze handig zijn. In de doos kan je bijvoorbeeld schoenen opbergen (linken naar artikel van vorige week?), ondergoed of sokken. Schoendozen zijn dan weer perfect om allerlei kabels in te bewaren. Hoe je dat het beste doet? Vul de doos met wc rolletjes die elk plaats bieden aan één kabel. Op die manier blijven alle kabels netjes van elkaar gescheiden. Dat scheelt je weer een hoop gedoe!

3. Kartonnen vellen tegen onkruid

Wil je graag een deel van je tuin aanleggen als kruiden- of groentetuin, maar gooit het onkruid momenteel roet in het eten? Dan ben je waarschijnlijk blij dat je nog een paar kartonnen dozen hebt staan! Leg de vellen karton (zonder opdruk) op een vochtige bodem en bedek ze met een dikke laag compost. De kartonnen doos zorgt ervoor dat het onkruid  zich geen weg naar boven kan banen en verteert zelf in de grond. Een handig trucje als je het ons vraagt! En hé, nu je toch in je tuin bezig bent, is jouw tuin al klaar voor de zomer? 

4. Een krabpaal voor je kat

Je kunt een krabpaal kopen voor je kat, maar je kunt er ook zelf eentje maken van oude kartonnen dozen. Zelf een krabpaal maken, hoe doe je dat? Knip je dozen in even brede repen en rol ze op terwijl je alles netjes vastlijmt. Maak er vervolgens een krabpaal mee in de vorm van een cirkel van zo’n 35 tot 40 diameter. De buitenkant kan je verven of opfleuren met een leuk stuk stof. Wedden dat je kat er gek op is?

5. Knutselen met kinderen

Tenslotte kan je een kartonnen doos gebruiken om te knutselen met kinderen. Op internet vind je genoeg toffe ideeën om mee aan de slag te gaan. Soms is het ook gewoon leuk om de kartonnen doos op tafel te zetten zodat de kinderen heerlijk kunnen tekenen. Kinderen hebben niet veel nodig om hun creativiteit los te laten. Je kunt de dozen ook in stukken snijden en het karton als vellen bewaren. Dit is leuk om op te tekenen, maar ook als onderlegger om je tafel te beschermen als je kleine Picasso gaat schilderen! 

You may also like

Comments are closed here.