slapen

Hoe kies je de juiste matras?


Het kiezen van een goede matras is een belangrijke zaak, want we brengen haast een derde van onze tijd al slapend door. Je kiest dus best altijd eerst een matras alvorens je een bedframe koopt en niet andersom. In dit artikel vertellen we je alles waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de beste matras.

Soorten matrassen

Er bestaat heel wat variëteit in het productiemateriaal van de matras. De meest voorkomende soorten zijn matrassen met een binnen vering of een pocketvering. Deze laatste biedt het voordeel dat de veren minder kraken en je lichaam een aangenamere ondersteuning krijgt. Vervolgens heb je polyether en latex matrassen, die veerkrachtig en flexibel zijn. Matrassen met luchtvering zijn ook flexibel maar passen zich net iets beter aan aan het lichaam. Matrassen uit koudschuim zijn veerkrachtig en matrassen uit traagschuim passen zich ook aan het lichaam aan maar nemen hun oorspronkelijke vorm langzaam weer aan. Tenslotte heb je ook matrassen die meerdere soorten combineren.

Lengte 

De gemiddelde lengte van een matras start bij 200 cm. Om de ideale matraslengte te bepalen, tel je minstens 20 cm erbij, want een ruime matraslengte is belangrijk voor een goede lichaamsondersteuning. Voor iedereen die tot 180 cm lang is, is de gemiddelde matras dus voldoende van bijv. 90×200 cm. Ben je langer dan 180 cm, dan zijn er nog lengtematen van 210 cm en 220 cm.

Gewicht 

Je gewicht bepaalt de hardheid van een matras. Iemand die wat zwaarder is, zal te veel druk uitoefenen op een zachte matras. Omgekeerd heeft een minder zwaar persoon meer baat bij een harde matras.

Postuur/bouw

Je bouw en persoonlijke voorkeur bepalen de juiste matrasbreedte. Gemiddeld is een matras 90 cm breed, maar je hebt ook maten vanaf 70 cm en tussenmaten zoals 100 en 120 cm. Een tweepersoonsmatras gaat tot 200 cm. Iemand met een normale lichaamsbouw kan kiezen voor een 90 cm breed matras. Heb je een voorkeur voor meer slaapruimte, dan kan je voor een bredere matras kiezen. Slaap je samen met een partner en maak je gebruik van één matras, let er dan op dat het materiaal beweging isoleert zodat je ’s nachts geen last heb van je bewegende partner.

Slaaphouding 

Je favoriete slaaphouding bepaalt waar de drukpunten liggen. Je ruggengraat ligt best altijd in een rechte lijn. Slapen op de rug is het beste voor je lichaam omdat je je gewicht gelijk verdeelt over je rug. Op de buik slapen is dan weer de minst gezonde slaaphouding. Ben je toch een buikslaper, dan kies je best voor een harde matras om een te grote druk op je lendenwervels te vermijden. Bij de zijslaper liggen de drukpunten dan weer op de schouders en heupen. Hierdoor is een zachter matras vaak beter en comfortabeler voor een zijslaper.

 

You may also like

Comments are closed here.