terrasoverkapping

3 manieren om je overkapping af te sluiten


Heb je een overkapping? En zou je hier het liefst het hele jaar door gebruik van willen maken? Dan is het een goed idee om deze dicht te maken. Maar hoe? Daarvoor heb je drie opties: Met glas, screens of hout. Om je te helpen kiezen delen we hieronder alle voor- en nadelen van deze materialen.

1. Glas

Glas is het populairste materiaal om een overkapping mee af te sluiten. De voornaamste reden is het maximale behoud van lichtinval. Dit is vooral gewenst wanneer de overkapping aan huis staat. Zo verlies je namelijk geen licht binnenshuis. Glas heeft bovendien een luxe uitstraling. Wil je jouw overkapping ook afsluiten met glas? Dan heb je de keuze uit een vaste glaswand of een glazen schuifwand. Meestal wordt aan de zijkant gekozen voor een vaste glaswand. Een glazen schuifwand is juist populair aan de voorzijde. Wil je de overkapping zo open mogelijk kunnen zetten? Dan kan je ook alle kanten van schuifwanden voorzien.

2. Screens

Wist je dat screens niet alleen op ramen toepasbaar zijn? Je kunt ze ook gebruiken om je overkapping mee dicht te maken! Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Deze ‘dichtmaker’ functioneert namelijk ook als zonwering. Erg fijn als de zon vaak vervelend fel onder je overkapping schijnt. Bovendien biedt een screendoek veel privacy. Van binnen kijk je wel naar buiten, maar overdag kijk je van buiten niet naar binnen. Doei nieuwsgierige buren! Een screen laat bovendien nog wel frisse lucht door. Dit kan ook meteen een nadeel zijn: Met een screen sluit je je overkapping nooit volledig af. Bij een fris windje zorgt een screen voor beschutting, maar bij storm is een screen niet bruikbaar.

3. Hout

Tot slot kan je een overkapping ook dichtmaken met hout. Meestal wordt dit materiaal alleen aan de zijkanten toegepast. Anders wordt het immers een tuinhok! Staat je overkapping strak tussen twee schuttingen? Dan is deze eigenlijk al aan de zijkanten met hout afgesloten. Wanneer je een schuine overkapping hebt bevindt zich dan nog wel een driehoekig gat aan de bovenzijde. Dit wordt een spie genoemd. Deze kan je ook opvullen met hout. Of met glas! Heb je een vrijstaande overkapping? Dan wordt hout meestal gekozen voor de privacy. Wanneer je glas rondom hebt, zit je immers altijd op de kijk. Tot slot vinden veel mensen hout simpelweg een ontzettend sfeervol materiaal!

Combinatie

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een combinatie. Zo wordt er vaak gekozen voor houten zijwanden en een glazen schuifwand aan de voorkant. Staat één zijde van je overkapping een groot deel van de dag in de zon? Dan kan je ervoor kiezen om alleen aan deze zijde een screen te bevestigen. Aan de andere zijden gaat je voorkeur misschien uit naar glas of hout. De keuze is aan jou!

You may also like

Comments are closed here.