waterschade

10 tips om waterschade in huis te voorkomen


Misschien denk je bij waterschade in huis aan de beelden van overstroomde straten en ondergelopen kelders en woningen. Maar ook een forse regenbui kan al meer problemen en schade opleveren als je de juiste maatregelen niet neemt. Tropische buien en extreem weer zullen steeds meer voorkomen in de nabije toekomst voorspellen deskundigen. Hierna 10 tips om waterschade in huis te voorkomen.

1. Wees zuinig op het riool en voorkom verstoppingen.

Frituurvet en andere zaken die een risico kunnen vormen horen dan ook niet in het riool thuis. Denk hierbij ook aan onschuldige zaken als schoonmaakdoekjes en keukenpapier. Een goed functionerend riool is een noodzaak bij extreem weer.

2. Denk bij de aanleg aan de tuin ook aan de waterafvoer.

Een compleet betegelde tuin zorgt voor een slechtere afvoer dan een groene tuin. Kies je voor betegeling dan is het verstandig de afvoer van overtollig regenwater te regelen.

3. Vang regen ook op in een regenton.

Het levert minder water op voor het riool zodat overbelasting minder vaak voorkomt. Het opgevangen regenwater is weer goed te gebruiken voor planten binnen en buiten als je voorkomt dat het verontreinigd raakt.

4. Denk eraan dat het grondwater in Nederland nooit echt ver weg is.

Zorg dus dat de kelder goed waterdicht is gemaakt. Ook moet je zorgen dat de afwatering in orde is en regelmatig wordt gecontroleerd. Is waterlast in de kelder niet volledig te voorkomen, is een dompelpomp een goede keuze. Een ondergelopen kelder kan vele jaren voor problemen blijven zorgen.

5. Gebruik ontlastkleppen.

Als er een hoosbui valt, kan het gebeuren dan het regenwater niet snel genoeg kan worden afgevoerd door de regenpijpen en zo het riool in kan. Hiervoor zijn speciale ontlastkleppen te koop.

6. Sluit altijd de ramen en deuren voordat je weggaat op warme dagen.

Ook als je niet lang wegblijft bestaat het risico dat er een flinke regenbui voor veel waterschade zorgt. Iedere zomer ontstaan er veel problemen, doordat men niet beseft wat een hoosbui kan aanrichten.

7. Doe de zonnewering omhoog en zorg dat kwetsbare spullen binnen liggen als er onweer in de lucht hangt.

Kostbare zaken zoals smartphones en tablets kunnen binnen een paar minuten onherstelbaar beschadigd raken als het extreem begint te regenen. Neem dat risico niet en laat nooit onbeheerd spullen achter op tuintafels of elders in de tuin. Heb jij overigens een goede inboedelverzekering van Diks?

8. Controleer op verstoppingen.

Controleren op verstoppingen is vaak een van de meest uitgestelde klussen in en om het huis. Loopt het regenwater niet echt weg tijdens een stortbui? Controleer dan de bovenkant van de regenpijp op verstopping. Koppel desnoods de bovenkant van de regenpijp tijdelijk los om te voorkomen dat er water het huis binnen gaat komen. Wees uiteraard uiterst voorzichtig op ladders in dergelijke weersomstandigheden.

9. Voorkom extra schade.

Is je woning tijdens extreme weersomstandigheden overstroomd? Probeer dan zoveel mogelijk om nog meer schade te voorkomen. Zet meubels op houten blokken of bakstenen zodat ze niet in het water blijven staan en onherstelbaar beschadigd raken. Wees voorzichtig in dergelijke omstandigheden en voorkom persoonlijke ongelukken.

10. Vergeet de auto ook niet.

Zijn de raampjes dicht of de cabriolet afgedekt?

You may also like

Comments are closed here.