Zo tover je jouw huis om tot cocktailbar


We moeten er nog even aan geloven. De horeca is nog dicht – en op dit moment weten we nog niet wanneer die weer opengaat. Gelukkig kunnen we thuis ook genieten van een heerlijke cocktail. Imponeer jouw gasten en tover je huis om tot een hippe cocktailbar met deze tips!

Cocktails zorgen voor een feestelijk gevoel – en een feestje kunnen we allemaal wel gebruiken! Misschien ben je al bekend met cocktails of misschien heb je er nog nooit een op. Wij kunnen in ieder geval alvast verklappen: als je er eenmaal aan begint, wil je nooit meer zonder! Wil je zelf cocktails maken, maar heb je nog geen idee hoe? Dan is het belangrijk om bij het begin te beginnen. Van welke smaken houd je? Wil je de cocktail shaken of stirren? Ga je voor sterk of liever zoet en fris? Wij zetten de beste tips én de lekkerste recepten voor je op een rijtje. 

Het verschil tussen shaken en stirren

Cocktails kun je op verschillende manieren maken. Sommige cocktails moet je shaken, daarvoor heb je dan ook een shaker of shakebeker nodig. Heb je die niet en heb je geen zin om die aan te schaffen? Dan kun je het beste kiezen voor een cocktail die je moet stirren, ofwel roeren. Dit kun je doen met een speciale bar spoon, maar het kan ook gewoon met een simpele lepel uit je keukenlade. 

Ice, ice baby

Het belangrijkste ingrediënt voor de meeste cocktails is misschien wel het ijs. Zorg ervoor dat je genoeg ijs in huis hebt. Dit basis-ingrediënt zorgt voor een lekkere frisse smaak. Want zeg nu zelf: wie wilt er nu een lauwe cocktail? Juist!

Recept voor een Salted Caramel White Russian

Een heerlijk winterse en zoete cocktail is deze variant op de White Russian. Deze versie met gezouten caramel kan ook een hele goede vervanger voor een toetje zijn. Voor deze cocktail heb je een shaker nodig, dat zorgt voor de schuimige en romige structuur. 

Ingrediënten

 • 20 ml Kahlua Coffee Liquer (of andere koffielikeur)
 • 30 ml wodka
 • 50 ml volle melk
 • Scheutje caramelsaus
 • Snuf zout
 • Takje rozemarijn (garnering)

Bereidingswijze

 1. Doe een beetje caramelsaus aan de binnenkant van een mooi glas en vul met ijsblokjes.
 2. Vul de shaker met meer ijsblokjes en voeg de koffielikeur, wodka, volle melk, caramelsaus en snuf zout toe. Shaken maar!
 3. Vul het glas met de cocktail en garneer met een takje rozemarijn. Tip: houd de rozemarijn heel even bij het vuur, dan gaat die heerlijk geuren!

Recept voor een mannelijke Dark ’n Stormy

De Dark ’n Stormy is een cocktail die je moet builden en stirren. Er komt dus geen shaker aan te pas. Handig! Deze cocktail smaakt wat sterker dan de zoete voorganger en is ook een stuk frisser. Eenvoudig, exotisch en gewoon superlekker.

Ingredienten

 • 50 ml bruine rum
 • Sap van een halve limoen
 • 120 ml gemberbier of ginger beer
 • 1 scheutje Angostura bitters

Bereidingswijze

 1. Vul een glas met ijsblokjes. 
 2. Schenk de rum over de ijsblokjes en pers de halve limoen erboven uit.
 3. Top dit af met het gemberbier en roer even kort door met een bar spoon of lepel. 
 4. Garneer met de ander helft van de limoen en druppel er wat Angostura bitters overheen. 

You may also like

Comments are closed here.