spelen in de tuin

Zo maak je van je tuin een paradijs voor kinderen, en jezelf…


De tuin is de ideale speelplek voor kinderen! Veilig, dichtbij huis en zo uitdagend als je zelf wil. Natuurlijk wil je dat je kinderen hun eigen plekje hebben in de tuin, waar je ze zonder zorgen kunt laten spelen en waar ze uitgedaagd worden, met bijvoorbeeld een houten schommel. Om het constante geschuif te voorkomen, is een vaste speelhoek die speciaal voor de kids is ingericht de perfecte oplossing. Hoe je zo’n kinderhoek inricht vertellen wij je in deze blog.

Bepaal de juiste plek in de tuin

Kies als eerste een plekje uit in de tuin waar de kinderen zorgeloos kunnen spelen. Heb je jonge kinderen? Dan vind je het misschien prettig als de kinderhoek vlakbij het terras is. Zo heb je altijd toezicht. Zijn de kinderen al wat ouder? Dan ben je ook wat vrijer in die keuze en zul je ze juist blij maken als ze een beetje uit het zicht van volwassenen hun gang kunnen gaan. Zorg daarbij dat er een speelse hangplek wordt gecreëerd, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een nestschommel.

Houd rekening met de ruimte die jij beschikbaar hebt, de zon en schaduw en de leeftijd van de kinderen. Heb je de plek bepaald? Dan is het nu tijd om het speelparadijs in te richten!  Wanneer je kinderen nog klein zijn, is het niet meer dan logisch dat je een extra veilige speelplek wil creëren. Daarom hebben wij een lijstje gemaakt met een aantal opties voor een veilige speelhoek:

– Plaats een hek als je de speelhoek extra veilig wil maken. Zo wordt de kinderhoek écht een speciale ruimte en bovenal veilig. Je kunt gerust even naar binnen lopen om iets te pakken zonder bang te zijn dat je kleintje ergens naar toe kruipt.
– Gras als ondergrond: grind stenen of harde tegels zijn niet de beste optie als je op zoek bent naar een wat zachtere ondergrond. Leg daarom gras aan. Dit geeft ook mogelijkheden om in het zomerse weer met een picknickkleed gezellig buiten te eten.
– Kies voor een zandbak: eindeloos speelplezier gegarandeerd! Zo kan jouw kleintje graven en bouwen. Maak de zandlaag niet dieper dan 50 cm. Dit is een veilige hoogte, waarbij de kans op ongelukjes nihil is.

Uitdaging voor kinderen

Als je kinderen wat ouder zijn, mag de kinderhoek uiteraard best wat uitdagender zijn. Een hek is niet meer nodig, en op deze leeftijd komen vaak vriendjes op bezoek. Perfect voor deze leeftijdscategorie zijn speeltoestellen waarbij je samen kunt spelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een click & play schommel, maar je kunt ook gebruik maken van je tuin. Heb je een grote boom in de tuin met stevige takken? Dan kun je hier ook een schommel aan vastmaken. Ideaal om samen te spelen en de uitdaging op te zoeken.

Een ander leuke speeltoestel is een speelhuisje met zitgedeelte: hier kunnen je kinderen zich lekker terugtrekken en hun fantasie de vrije loop laten. Is het huisje een kasteel, auto óf vliegend tapijt? Zorg ervoor dat de kinderen hier lekker kunnen zitten, zodat ze buiten samen hun lunch kunnen eten! Ook een klimrek met touw is steevast een succes bij kinderen. Ga op zoek naar wat extra uitdaging en kijk eens naar een klimconstructie. Klimrekken zijn in de speeltuin ontzettend geliefd, en dat is niet voor niks. Het klimrek kun je ook combineren met de schommel, door te kiezen voor een complete installatie.

Werk met hoogteverschillen in de tuin

Hoogteverschillen hebben een speelse uitstraling en de kinderen vinden dit hartstikke leuk. Je kunt denken aan heuvels, of een ophoging waarop je de zandbak of de schommel plaatst. Met een klein trapje wordt de ophoging ook voor de kleintjes toegankelijk. Ga creatief aan de slag met onder andere boomstammen om speelse zitplekjes te creëren. 

Speeltoestellen zorgen voor optimaal speelplezier. De eerder genoemde schommel is erg populair en je kunt hier alle kanten mee op. Bevestig de schommel bijvoorbeeld aan de muur of aan een boom. Het is ook erg leuk om een schommel op te hangen onder een romantische pergola, waar je een schattig zitplekje creëert voor jezelf. 

Spelen jouw kids graag een potje voetbal? Met een voetbaldoel tover je een grasveld om tot voetbalveld. Ook kun je deze doeltjes vaak gemakkelijk meenemen naar bijvoorbeeld het park of het strand. Wanneer je bomen hebt staan is het ook een leuk idee om een volleybalnet op te hangen. 

Zet een tuinhuisje neer

Kinderen vinden het altijd prettig om een plekje voor zichzelf te hebben. Als je de ruimte hebt, valt het aan te raden om een tuinhuisje neer te zetten in de tuin. Hier maak je een plek van waar de kinderen lekker kunnen knutselen, spelen, bouwen, ontspannen en lezen. Het maakt niet uit wat het weer doet, want in hun eigen tuinhuisje zitten de kinderen altijd droog. Laat je kinderen zelf meedenken over het interieur, waardoor deze plek echt eigen wordt. 

You may also like

Comments are closed here.