tuin zomerklaar maken

Zo kun je je tuin zomer klaar maken!


Nu de lente is begonnen, is het tijd om naar buiten te gaan en je tuin voor te bereiden op de overvloed aan bloemen en groenten in de zomer. Natuurlijk wil je zo optimaal mogelijk kunnen genieten van je tuin in de zomer en dus zul je daar wat voorbereiding voor moeten doen. Wij deden een rondje langs experts als Geerts & Groenendaal Hoveniersbedrijf voor de beste tips om je tuin zomerklaar te maken!

Voer een voorjaarsinspectie uit

Loop door de tuinen met een notitieboekje in de hand, het klinkt misschien overdreven maar dat werk echt voor een goed overzicht van de taken. Controleer de aarde bedden op sneeuw- en ijs schade aan planten en op verschoven of verrotte accessoires zoals hekjes. Let op schade aan planten. Geef prioriteit aan de lijst en kopieer deze naar een tuindagboek, ervaren tuiniers begrijpen hoe belangrijk het is om elk seizoen vast te leggen wat er in hun tuinen gebeurt. Misschien wil je eerst beschadigde hekken en dergelijke repareren, terwijl jouw planten nog inactief zijn. 

Snoei de struiken, maar niet allemaal!

Haal je nieuw geslepen snoeischaar tevoorschijn en begin met het verwijderen van dood of beschadigd hout van de struiken. Je kunt planten zoals buxus en de arborvitae weer eventueel in een leuke vorm snoeien. Rozen bloeien ook op als ze zijn gesnoeid, wacht echter daarmee tot nadat hun knoppen beginnen te groeien om schade door een late nachtvorst te voorkomen. Snoei voorjaarsbloeiende struiken zoals azalea, forsythia en lila niet, anders riskeer je dat je de bloemknoppen af​snijdt. Snoei deze nadat ze uitgebloeid zijn.

Reinig de plantenresten uit de plantenbedden: verwijder gevallen takken en de blaadjes van vorig jaar. Snoei vaste planten die je in de winter hebt laten staan, inclusief siergrassen, terug. We kunnen het belang van een goede hygiëne in de tuin niet genoeg benadrukken om ziekten en plagen uit je tuin te weren. Haal onkruid weg, als je nu begint, wordt het wieden gemakkelijker naarmate het seizoen vordert. Dit is ook een goed moment om het vuil uit de vijver te verwijderen. Als je dit niet in de herfst hebt gedaan, schrob dan de bloembakken met een oplossing van negen delen water op een deel bleekmiddel.

Bereid de grond voor

Het vroege voorjaar is de beste tijd om de grond te verrijken zonder de planten te verstoren. Als de grond nog nooit is geanalyseerd of als het een paar jaar geleden is sinds de laatste test, dan kan het verstandig zijn om een keer een grondtest onderzoek te laten doen. Een dergelijke eenvoudige test zal je vertellen of de plantbedden en graszoden de broodnodige voedingsstoffen voor een gezonde groei missen. 

Als je geen composthoop hebt, begin er dan een om je tuin te kunnen voeden. Ondertussen kun je compost kopen. Sommige mensen gebruiken te veel meststoffen, wat leidt tot vervuiling. Te veel stikstof leidt tot een zwakke plantengroei die insectenplagen stimuleert. Jouw planten moeten voldoende voeding krijgen van een bodem die rijk is aan organisch materiaal. De moestuin profiteert het meest van kunstmest. Lees de aanwijzingen op het etiket zorgvuldig als je oplosbare plantenvoeding gebruikt. 

Gereedschap reinigen en slijpen

Neem nu de tijd om het gereedschap schoon te maken, te slijpen en te oliën. Vul de kruiwagen banden met lucht, slijp de messen van de grasmaaier en onderhoud deze. Houd je je aan bovenstaande tips, dan kun je deze zomer nog meer genieten van je tuin!

You may also like

Comments are closed here.