keukeninrichting

Zo geef je de belangrijkste plek in je keuken de aandacht die het verdient


Waar brengen we de meeste tijd door in de keuken denk jij? Aan de keukentafel? Achter het fornuis? Niets van dat alles, we zijn meer dan 60% van de tijd in de keuken bezig met de spoelbak en keukenkraan. Ga maar na: groente en fruit wassen, aardappels schillen, borden en pannen afspoelen, handen wassen… De spoelbak en keukenkraan vormt dus in feite het middelpunt van de ruimte. Toch is het vaak een sluitpost bij de aanschaf en installatie van een nieuwe keuken. Zullen we het eens omdraaien? Laten we de belangrijkste plek in je keuken de aandacht geven die het verdient. Met een mooie spoelbak en keukenkraan die niet alleen functioneel zijn maar ook mooi om naar te kijken. Want ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en materialen. In dit artikel brengen we een hommage aan spoelbakken en keukenkranen. 

Wasbak, gootsteen, spoelbak

We kennen hem onder verschillende namen. Tegenwoordig moet een wasbak, gootsteen of spoelbak passen bij de rest van het aanrechtblad, keukenblad of werkblad. Daarnaast moet een spoelbak robuust, duurzaam en functioneel zijn. Maar wat moet je nog meer in  in gedachten houden als je een keukenspoelbak aanschaft? Het is bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de leidingen en de positie van de zogenaamde afdruipplaat. Als we er meer dan de helft van onze tijd in de keuken aan doorbrengen is ergonomie essentieel om er een fijne werkplek van te maken. Gelukkig helpen de fabrikanten van spoelbakken ons daarbij met innovaties, zoals uitneembare lekbakjes, snijplanken die je kunt verschuiven en excentrische bediening voor de afvoer. Excentrische bediening wil zeggen: op afstand te openen en te sluiten afvoer. 

RVS, graniet, composiet, keramiek

Van welk materiaal jouw spoelbak gemaakt moet zijn ligt helemaal aan je smaak en de inrichting van de rest van de keuken. Als je bijvoorbeeld een strakke keuken hebt met veel zwart en wit ligt het voor de hand om een strakke composieten wasbak in dezelfde kleur te kiezen. Maar misschien zit er veel chroom in je keuken, in dat geval is RVS misschien het juiste materiaal. Voor een bourgondische of retro keuken lijkt graniet of keramiek een uitgelezen materiaal. Maar we zien ook dat mensen tegenwoordig verschillende stijlen mixen. Houten werkblad met een stalen wasbak, donker composieten aanrecht met keramieken tegels in de wasbak. Sterke contrasten kunnen verrassend goed werken om de keuken helemaal in je eigen stijl vorm te geven. 

Mengkraan, handdouche, keukenkraan

De juiste keukenkraan is onlosmakelijk verbonden met je spoelbak. Welke keukenkraan voor jou is ligt wederom aan je persoonlijke smaak en wat je ermee wil kunnen doen. Daarnaast is ook de watervoorziening bepalend. Over het algemeen wordt de kraan direct op de centrale watervoorziening of een geiser aangesloten. In dat geval is een keukenkraan op hoge druk nodig met twee slangen voor koud en warm water. Wanneer de kraan op een boiler wordt gemonteerd is een lagedruk kraan nodig. Deze heeft drie aansluitingen. Vraag hierover advies aan de expert.  

You may also like

Comments are closed here.