keuken spatwand

Zelf een achterwand maken voor de keuken


Een achterwand is een essentieel deel van je keuken. Een achterwand voor de keuken combineert de praktische, spatwaterdichte bescherming met een designelement dat je geheel naar jouw persoonlijke smaak kunt aanpassen. Welke stijl of vormgeving ook het beste bij jouw keuken past, je kunt er zeker van zijn dat er een aantal opties beschikbaar zijn als het gaat om keukenachterwanden. Zo zul je wellicht genieten van de diepte en glans van de acryl keukenachterwand – om nog maar te zwijgen van hoe snel en gemakkelijk je ze zelf kunt plaatsen.

Naast de keuze uit een groot aantal verschillende soorten Perspex keukenachterwanden, kun je je achterwand zelf maken. Dat betekent dat je zelf een acryl achterwand kunt plaatsen zonder speciaal gereedschap. Je hoeft het alleen maar aan je muur te lijmen of vast te schroeven – de keuze is aan jou. Omdat ze onderhoudsvrij zijn en met eenvoudige reiniging zeer, zeer lang meegaan, hoef je ze alleen maar af te vegen met een zachte doek.

Opties voor doe-het-zelf achterwanden

Verven

Één daarvan is om je bestaande achterwand te schilderen. Voeg gewoon een instant vleugje kleur of helderheid toe aan je achterwand door simpelweg over de bestaande tegel of gipsplaat te schilderen. Dit kan zo simpel zijn als het schilderen van een saaie, bruine tegel in een effen heldere kleur.

Beadboards

De tweede optie: installeer een Beadboard keukenachterwand. Dit is het goedkope en gemakkelijk toegankelijke materiaal dat je keuken een schone, helderwitte kleur geeft. Snij het uit één groot vel om het in de ruimte van je achterwand te laten passen. Het is ook niet nodig om je bestaande achterwand te verwijderen, aangezien beadboard relatief licht van gewicht is en met lijm over het bestaande materiaal kan worden geïnstalleerd.

Peel-and-Stick tegels

De derde optie is om Peel-and-Stick tegeltjes te gebruiken. Tegels zijn een klassiek achterwandmateriaal dat rommelig en tijdrovend voeg- en tegelwerk elimineert en ook de kosten van het project verlaagt. Ze zijn zowel hitte- als vochtbestendig en gemakkelijk te verwijderen als je over een jaar of twee van ontwerp wilt veranderen.
Andere opties zijn onder meer het gebruik van een faux-brick muur, een metalen achterwand maken van dakpannen, een achterwand maken van laminaatvloeren en vele andere.

Kunststof achterwand

Een nog eenvoudiger doe-het-zelf-idee voor de achterwand van de keuken is om grotere vellen vinyl te snijden op basis van de grootte van je achterwand en het gebied als behang te bedekken. Je kunt ook een plexiglas plaat op maat laten maken door een bedrijf zoals Perlaplast. Deze kunststof achterwand is in allerlei verschillende kleuren enmaten en is super eenvoudig schoon te maken en het is het beste alternatief voor gebieden die worden geraakt door spatten.

De voordelen van een DIY-achterwand

Allereerst bieden ze, net zoals iedere andere achterwand, bescherming tegen ongewenste spatten die de muur kunnen raken tijdens het koken op de kookplaat. Zo houd je je keukenmuur beschermd tegen oliën en vetten.

Ze zijn het beste hoogwaardige alternatief voor duur glas en tijdrovend tegelwerk. Bovendien zijn ze heel gemakkelijk te maken en te monteren. Dat in tegenstelling tot glazen en metalen keukenachterwanden, die vaak zwaar zijn en daarom ingewikkelder om te installeren. Wanneer je zelf een achterwand maakt, heb je bovendien de stijl en de kleur volledig in de hand!

You may also like

Comments are closed here.