verschillende kleuren laminaat

Zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van laminaat


Sinds de introductie van laminaat is het erg populair en niet voor niets. Een belangrijke reden hiervoor is dat het goedkoop is vergeleken met veel andere vloeren, maar daarnaast is het makkelijk zelf te leggen, onderhoudsvriendelijk en verkleurd het bijna niet. Uiteraard heb je verschillende soorten laminaat en dus moet je opletten welke het meest geschikt is voor jou. Wij helpen je daarmee op weg.

Wordt er veel op de vloer gelopen?

De eerste afweging die je moet maken, is waar het laminaat komt te liggen. Er zijn verschillende diktes laminaat en als deze komt te liggen op een plek waar veel wordt gelopen, zoals de woonkamer, kun je beter een iets dikkere variant nemen, bijvoorbeeld 7mm. In de slaapkamer of op zolder zal 6mm volstaan. Let hierbij ook op de AC waarde, deze geeft namelijk de slijtvastheid aan, hoe hoger de waarde, hoe beter het laminaat tegen slijtage kan.

Enorm veel verschillende soorten laminaat

Een groot voordeel van laminaat is, dat het verkrijgbaar is in vele kleuren en motieven. Eigenlijk maakt het niet uit welke stijl de ruimte heeft, er is altijd wel een laminaat dat erbij past. Daarnaast kun je met je keuze de sfeer van een ruimte bepalen. Heb je bijvoorbeeld een grote huiskamer, maar wil je die knusser laten voelen, ga dan voor een donkere laminaat kleur. Een kleine ruimte kun je juist groter laten lijken door een lichte variant te gebruiken. Elke soort laminaat heeft natuurlijk zijn eigen prijs en ook onderling kan die afwijken. Zoek daarom altijd naar de beste prijs zoals die bij Parket-paleis.nl.

Verschillende manieren om laminaat te leggen

laminaat aanschaffen

De meeste mensen kiezen ervoor om laminaat recht te leggen, in de lengte van de ruimte of in de breedte. Je hebt tegenwoordig echter ook andere varianten die de ruimte een totaal ander gevoel kunnen geven zoals een visgraat patroon, bekend van de houten vloeren in oude herenhuizen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld ook de Hongaarse punt, die veel weg heeft van het visgraat motief.

Met of zonder groef

Een andere afweging die je moet maken is of je laminaat wil met of zonder v-groef. Deze vorm van laminaat kenmerkt zich door een inkeping aan de zijkant van de planken. Door deze groef komen de planken iets verder uit elkaar te liggen, waardoor het laminaat de uitstraling krijgt van een houten vloer. Je hebt laminaat met aan twee zijdes groeven, maar je hebt er ook met aan alle vier de kanten een groef, dus ook aan de kopse kanten. Laminaat zonder een v-groef ligt strak tegen elkaar aan en de overgangen zijn veel minder goed zichtbaar, waardoor de vloer er een stuk strakker uitziet. Deze variant is goedkoper en omdat er geen groeven zijn waar vuil in kan trekken, ook makkelijker te onderhouden.

De juiste ondervloer

Waar je ook op moet letten bij de aanschaf van een laminaat vloer, is de ondervloer. Deze zorgt namelijk niet alleen voor de isolatie van kou en geluid, maar zorgt ook voor egalisatie en het afstoten van vocht. De keuze van je ondervloer wordt bepaald door de basis waar deze op komt te liggen. In oude woningen bijvoorbeeld is deze vaak van hout en is het verstandig om een ondervloer te kiezen die zorgt voor extra stevigheid. Op betonnen basisvloeren heb je vaak te maken met vocht, wat weer om een waterafstotende ondervloer vraagt. Bij onderburen, zal je ondervloer minimaal 10mm moeten zijn.

Zaagverlies bij het leggen

De laatste tip die we je willen geven is dat je altijd 10% meer laminaat moet kopen dan de oppervlakte groot is. Dit omdat je bij het leggen van laminaat altijd te maken hebt met zaagverlies… en als je eenmaal bent begonnen met het leggen van een laminaatvloer, wil je natuurlijk niet stoppen om bij te moeten halen.

You may also like

Comments are closed here.