woonkamer decoreren tips

Woonkamer decoreren met foto’s en posters: 4 tips


Ga je binnenkort verhuizen en mag je alles opnieuw stijlen? Of heb je gewoon zin om de woonkamer opnieuw in te richten? Na een tijdje raak je uitgekeken op je huidige interieur; dat hebben we allemaal wel eens meegemaakt. Als je je woonkamer een metamorfose wilt geven, denk je waarschijnlijk als eerst aan het verven van de muren. Maar dit hoeft helemaal niet. Laat de kwasten lekker in de schuur liggen en ga aan de slag met dierbare foto’s en leuke posters. Zo maak je je woonkamer niet alleen een stuk gezelliger, maar krijgt deze ook een persoonlijk tintje. 

Tip 1: Kies de juiste foto’s en posters

Voordat je zomaar een aantal foto’s laat afdrukken of posters gaat bestellen, is het belangrijk om naar de stijl van je interieur te kijken. Als je gaat verhuizen, begin je met een schone lei en kies je dus misschien wel een hele nieuwe interieurstijl. Ga je voor modern, landelijk of toch romantisch? Er zijn tientallen stijlen waar je uit kunt kiezen. Vind je dit moeilijk? Wees gerust, je mag ook gewoon meerdere varianten met elkaar combineren. 

Als je weet welke stijl jouw woonkamer het beste omschrijft, beginnen we met het kiezen van de foto’s en posters. Natuurlijk moet je helemaal zelf weten of je alleen foto’s of alleen posters in je interieur aanbrengt. Maar een combinatie kan uiteraard ook. Let bij het kiezen van de juiste afbeeldingen vooral op de kleurencompositie. Heb je een strak en modern interieur? Hier passen zwart-wit foto’s ontzettend goed bij. 

Tip 2: Lijsten met elkaar combineren

Heb je een aantal leuke foto’s gevonden? Deze kun je natuurlijk niet zonder lijst ophangen of neerzetten. Bij het kiezen van de juiste fotolijst zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Formaat

Kijk allereerst naar het formaat van de foto voordat je een lijst aanschaft. Het zou natuurlijk zonde zijn als je de verkeerde maat aanschaft. Heb je een foto van 13×18 cm? Dan schaf je ook een fotolijst van dit formaat aan. Bovendien is het ook mogelijk om een kleine foto in een grote lijst te plaatsen door middel van een passe-partout. Zo springt de afbeelding of poster er nog meer uit. 

  • Kleur 

Fotolijsten komen in alle soorten, maten en kleuren. Gebruik de kleur om de foto nog meer tot zijn recht te laten komen of accentueer details in je interieur met de fotolijst. Er is voor ieder wat wils: van licht houten lijsten tot gouden exemplaren. 

  • Materiaal

Het materiaal heeft wel degelijk invloed op de keuze van de lijst. Vind je het leuk om je foto’s per seizoen af te wisselen? Kies dan voor een stevig materiaal, zoals hout of metaal. 

tips woonkamer decoreren

Tip 3: Waar hang je de foto’s en posters op?

Nu je de foto’s, posters en lijsten in huis hebt, kan het echte werk beginnen. Eerst bepaal je uiteraard de plaats waar je de fotolijsten wilt ophangen of neerzetten. Heb je een ladekast of plank in de woonkamer? Dit zijn ideale plaatsen om foto’s te plaatsen. Zo vul je niet alleen lege ruimte op, maar creëer je ook een gezellig hoekje in de ruimte. Maar ook boven de bank is een goede plek om lijsten op te hangen. 

Top 3 plekken in de woonkamer waar foto’s en posters goed tot zijn recht komen:

  1. Boven de bank

Dit kon je natuurlijk wel raden, maar boven de bank is de perfecte plek om foto’s en posters toe te voegen. Of je deze nu aan de wand wilt hangen of op een plank wilt zetten: het staat allebei hartstikke leuk. 

  1. Bij de schouw of kachel

Heb je een hippe kachel of schouw in de woonkamer staan en kan deze nog wel wat gezelligheid gebruiken? Hang een fotolijst op boven de schouw of zet deze neer als dat mogelijk is. Zet hier een aantal leuke kaarsen bij en klaar is kees.  

  1. Open ruimte bij de trap

Staat er een trap in de woonkamer? Deze ruimte wordt niet altijd goed benut en dat is natuurlijk zonde. Om de wand bij de trap iets leuker te maken, hang je een aantal foto’s en posters op. Zo creëer je een echte eyecatcher. 

Tip 4: Ophangmateriaal kiezen

Heb je een leuk plekje gevonden voor de foto’s en posters? Er zijn verschillende manieren om deze te bevestigen aan de wand. Doe dit op ouderwetse manier met hamer en spijker, maar tegenwoordig zijn er ook een aantal handige alternatieven. Gebruik bijvoorbeeld een plakspijker. Deze breng je zonder te boren op de muur aan en als je bijvoorbeeld gaat verhuizen haal je ze er makkelijk weer af. Bovendien is het ook mogelijk om ze te verplaatsen. Ideaal als je de fotolijst na een tijdje wilt verplaatsen. 

Let op: wil je een grote lijst van bijvoorbeeld 70×100 ophangen? Klevende spijkers hebben verschillende draagkrachten. Kijk dus eerst of het ophangsysteem geschikt is om de lijst te dragen.

You may also like

Comments are closed here.