winkelkast

Winkelkast


Wanneer je een echt pronkstuk wilt toevoegen aan je inrichting, is een winkelkast misschien wel iets voor jou. Een winkelkast bestaat uit twee delen: een dichte onderkast en een bovenkast met glasdeuren. Echt een praktisch meubel dus, want het fungeert als opbergplek voor zowel de mooie, als de minder mooie spullen die je graag dichtbij je hebt.      

De onderkast van het meubel is vaak rond de 50 cm diep en de bovenkast rond de 40 cm, waardoor er een verspringing in diepte ontstaat. Bij een meubelmakerij kun je zelf meedenken over de indeling van de winkelkast, waardoor andere diepte-maten ook mogelijk zijn. Schuifdeuren zijn een praktische oplossing als het meubel wat van de loopruimte wegneemt, maar ook scharnierdeuren zijn een optie. Tevens kun je kiezen of je laden in je winkelkast wilt hebben, want voor een meubelmaker is het geen enkel probleem om dit te integreren in het ontwerp. 

Misschien denk je dat een winkelkast altijd minstens twee meter breed moet zijn, maar niks in minder waar. Als een grote winkelkast om wat voor rede dan ook niks voor jou is, is het geen enkel probleem om een smal model te maken van bijvoorbeeld 110 cm. De winkelkast zal dan zowel onder als boven twee deuren hebben en perfect in symmetrie zijn. Ook is de optie voor laden nog steeds mogelijk in een smalle kast. Verder is de hoogte van van je winkelkast zelf te bepalen, maar hou er rekening mee dat je kast een paar centimeter ruimte moet hebben tot het plafond omdat de  bovenkast óp de onderkast getild moet worden en dit is niet mogelijk bij een strakke aansluiting op het plafond. 

Zet twee winkelkasten naast elkaar en ze kunnen een totaal andere sfeer uitademen. Dit verschil wordt grotendeels bepaald door kleine details waaruit je bij een meubelmakerij kunt kiezen. Kies je voor een plintlijst met freesrand en een flinke, uitwaaierende koplijst? In dat geval creëer je rondingen op het meubel waardoor de uitstraling zachter wordt dan bij een meubel bestaande uit rechte lijnen en harde hoeken. Je kunt trouwens geen foute keuzes maken hierin, alle stijlen en opties die een meubelmaker biedt zijn perfect door elkaar heen te gebruiken en resulteren altijd in een prachtig, persoonlijk meubel.  

Tot slot de afwerking. Je kunt er voor kiezen om de winkelkast te laten schilderen of te laten beitsen. Bij de afwerking met meubelbeits blijf je de houtstructuur zien en krijgt het hout een wat donkerdere kleur. Er zijn verschillende kleuren beits zodat je precies die hout-uitstraling krijgt die je zoekt. Beits moet vervolgens behandeld worden met lak of was. Een meubelmaker kan je adviseren over deze toplagen, ze zijn beide uitstekend maar kennen ook verschillen. Een sprekende kleur wordt ook vaak gekozen als het om winkelkasten gaan. Diep blauw, mos groen… Een meubelmaker schildert de winkelkast graag voor je zodat jij deze grote klus niet zelf hoeft te doen. Als je je woning een echt pronkstuk wilt geven, denk dan eens aan een winkelkast. Dit uiterst praktische meubel is een ware eye-catcher en je kunt het samenstellen zoals jij het wilt.

You may also like

Comments are closed here.