klimop erfafscheiding

Wij zijn fan: privacy in je tuin door middel van groen


Je hebt je sleutel ontvangen van je eigen stulpje, gefeliciteerd! Nu is het tijd om je tuin op te fleuren en om veel verschillende keuzes te maken. Voor veel mensen is privacy belangrijk in hun tuin. Hier kan een schutting voor zorgen, maar je kan hier ook planten voor inzetten. Wij vertellen je graag van welke planten wij fan zijn en waarom, zodat je lekker wat inspiratie op kan doen en dat dat de keuze hopelijk wat makkelijker maakt voor je. 

Zelf zijn wij helemaal weg van haagplanten die in de winter groen blijven, die onderhoudsvriendelijk zijn en die niet te moeilijk doen over waar ze geplant worden. Onze keuzes zijn daarom op twee stevige planten gevallen. Lees dit artikel snel verder om er achter te komen over welke twee planten wij het hebben!

Een klassieker: de hulst

De eerste plant waar wij gek op zijn, is de Ilex Meserveae, oftewel de hulst. De hulst heeft een prachtige glimmende, donkergroene bladdekking. De vrouwelijke hulst produceert schattige rode besjes wanneer ze bestuift wordt door een mannelijke bestuiver. Deze plant heeft een mooie, klassieke uitstraling en heeft een dichte, altijdgroene dekking: dit zorgt voor een hoop privacy. De plant is onderhoudsarm en de plant is zelfs in topvorm wanneer je hem maar één keer per jaar snoeit. De plant houdt verder indringers op afstand door zijn stekelige bladeren. Maar vogels zijn helemaal gek op deze plant: de rode besjes worden door de vogeltjes gezien als een echte delicatesse. 

Voordat de Ilex zijn rode besjes krijgt, heeft hij verder de seizoensgebonden eigenschap dat er in de lente kleine bloemetjes worden geproduceerd, die gedurende de hele zomer blijven. Super schattig!

Iedereen kent hem wel: de klimop

De tweede plant waar wij geen genoeg van kunnen krijgen, is de klimop. Je kent de klimop vast wel: de klimop staat waarschijnlijk bij je buren tegen de gevel, of de garage van kennissen is helemaal bedekt met klimop. Wanneer je een schutting wilt plaatsen om privacy te creëren, maar je wel van groen houdt, is de klimop een perfecte keuze. De klimop groeit namelijk op zijn hardst wanneer hij ergens tegenaan kan groeien. Een klimop is super onderhoudsvriendelijk, winterhard, wintergroen en zit goed in de bladeren. Hierdoor zorgt de plant voor heel veel privacy. Verder kan je de klimop in iedere grondsoort planten, hoef je hem maar twee keer in het jaar te snoeien en doet hij het goed in de volle zon, schaduw of halfschaduw. Al met al is een klimop een plant met maar weinig omkijken naar. Hoe makkelijk is dat? 

Onze twee favorieten zijn dus de hulst en de klimop. Beiden zijn supermakkelijke planten die het hele jaar door groen blijven. Welke van de twee planten is jouw favoriet na het lezen van dit artikel?

You may also like

Comments are closed here.