essentiele keuken pannen

Welke pannen zijn essentieel in de keuken?


Ben je toe aan een nieuwe pannenset, dan zul je erachter komen dat het aanschaffen hiervan een dure aangelegenheid kan zijn. Het is dan ook belangrijk om dit weloverwogen te doen. Uiteraard moet je rekening houden met de warmtebron waar je op kookt, maar ook de typen pannen die je nodig hebt. Ga je een vispan genoeg gebruiken? Hieronder vertellen we je welke pannen er zijn en waar je op moet letten als je nieuwe gaat kopen.

De koekenpan

Tefal Koekenpannenset

De koekenpan is de meest voorkomende pan in de Nederlandse keuken. De pan is rond van vorm en heeft een lage rand. Er zijn verschillende afmetingen, van 20 cm tot en met 32 cm. Een koekenpan wordt meestal gebruikt om voedsel op een hoog vuur te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan een eitje bakken, vlees aanbraden, pannenkoeken bakken en snel een uitje aanfruiten. Je kunt met en zonder anti aanbaklaag kopen, besef dat als je er eentje met anti aanbaklaag koopt, dat je die met de hand moet afwassen en nooit mag beschadigen! Als de bodem namelijk beschadigt kunnen er giftige stoffen vrijkomen.

De wokpan

Tefal wokpan

Een wokpan heeft een ronde vorm en heeft een veel hogere rand dan een koekenpan. De afmeting van een wokpan is meestal Ø 26 cm of Ø 28 cm. Wil je lekker groenten, vlees of vis met elkaar roerbakken, dan is een wokpan ideaal. Vanwege de hoge rand kun je de ingrediënten gemakkelijk in de pan omhusselen. Een zogenaamde wadjan is eigenlijk een grote wok, deze is ook rond en heeft ook een hoge rand. Een wadjan heeft meestal een diameter van 36 cm. Wanneer je kookt of roerbakt voor een heel gezin of voor meerdere personen dan komt de extra inhoud van een wadjan zeker van pas. 

De hapjespan

Westinghouse hapjespan

De vorm van een hapjespan is rond met een hoge rand en beschikt over een deksel. De afmeting van een hapjespan is 24 of 26 cm. Dit type pan is ideaal voor het bereiden van eenpansgerechten. Denk bijvoorbeeld aan stamppotten, chili con carne of paella. Ook het laten sudderen van vlees is in de hapjespan erg makkelijk.

De steelpan

BK Profiline steelpan

Een steelpan is rond van vorm, heeft een hogere rand, maar is veel kleiner dan een koekenpan. De meeste steelpannen hebben een diameter van 14, 16 of 18 cm. Voor het bereiden van sauzen is een steelpan erg fijn, maar ook voor het koken van rijst, pasta of groenten wordt deze pan gebruikt.

De grillpan

Greenchef Diamond grillpan

De vorm van een grillpan kan zowel rond of vierkant zijn en kan verschillende afmetingen hebben. Je herkent een grillpan aan de ribbels in de pan. Hierdoor krijg je het mooie grill motief in het vlees of de vis die je erin bakt. Het voordeel van de ribbels is dat het vlees of de vis gezonder wordt bereid. Het vet of vocht wordt namelijk niet te veel in het vlees getrokken omdat dit tussen de ribbels achterblijft.

De vispan

Greenpan Cambridge vispan

Een vispan heeft een afwijkende vorm en is meestal ovaal. Ze zijn verkrijgbaar in afmetingen. Omdat een vispan ovaal van vorm is, is deze ideaal voor het bakken van vis. Een grote vis kun je in zijn geheel bakken in de pan. Je kunt tegenwoordig ook een vispan kopen met de ribbels die we hierboven bij de grillpan bespraken.

De snelkookpan

Tefal secure5 NEO snelkookpan

Een snelkookpan wordt ook wel een hogedrukpan genoemd. Wanneer je snel een gerecht wilt maken, bijvoorbeeld draadjesvlees, rollade, sperziebonen, zalm of stoofpot, kun je dit bereiden in de snelkookpan. Met een snelkookpan kun je namelijk snel, makkelijk, gezond en veilig een gerecht bereiden. Dit gaat tot wel drie keer zo snel als in een gewone pan. Vooral vroeger werd de snelkookpan veel gebruikt en was niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Tegenwoordig wordt de snelkookpan weer steeds vaker gebruikt. Het zelf bereiden van maaltijden is namelijk steeds populairder aan het worden. Doorgaans zijn er ook snelkookpannen verkrijgbaar die voorzien zijn van een stoomkookfunctie.

De slowcooker

Moa SC65 Slowcooker

Tegenover bovengenoemde snelkookpan staat de slowcooker, waarmee je makkelijk stoofpotjes of bonenschotels maakt. Het gerecht gaart in deze pan heel langzaam op een lage temperatuur. Doe in de ochtend voordat je naar je werk gaat de ingrediënten in de slowcooker. Aan het eind van de dag hongerig en moe aan het koken beginnen is dan niet meer nodig!

You may also like

Comments are closed here.