salontafel kopen

Welke koffietafel bij welke bank? Vind het antwoord hier


Voor veel mensen is de woonkamer het middelpunt van hun eigen vier muren. Een uitnodigende sofa met een bijpassende salontafel vormt het centrale element van de woonoase. Hier vertellen wij u hoe u uit kunt vinden welke salontafel bij welke bank past.

De juiste maat: Heeft u liever groot of klein?

De juiste maat voor de salontafel hangt altijd af van de beschikbare ruimte en de gewenste opbergruimte. Als u een grote woonkamer hebt, bent u wat vrijer in uw tafelkeuze. Alleen mag het niet te klein zijn, anders gaat het verloren in de kamer.  Als de ruimte in uw woonkamer echter beperkt is, is een kleiner model aan te bevelen. Te grote modellen zouden de kamer onnodig kleiner doen lijken en uw bewegingsvrijheid beperken.

Bovendien moet de grootte van de salontafel altijd afhangen van de bank zelf.  Als u een grote woonruimte hebt, kan het een iets groter model zijn. Als u daarentegen een tweezitsbank hebt, kunt u beter voor een kleine tafel gaan. De ideale tafel is ongeveer een derde tot de helft van de totale lengte van de bank. Dit zal ervoor zorgen dat het van overal gemakkelijk toegankelijk is.

Houd ook rekening met de afstand tussen de bank en de salontafel. U moet de tafel gemakkelijk vanaf de bank kunnen bereiken, maar er moet altijd voldoende ruimte zijn om eromheen te lopen. Om ervoor te zorgen dat u er nog gemakkelijk omheen kunt, wordt een afstand van ca. 45 cm aanbevolen.

De juiste hoogte: salontafel hoger of lager dan de bank?

Bij het bepalen van de hoogte van uw salontafel kunt u het beste uw andere zitmeubelen als leidraad nemen. In principe is het ideale exemplaar ongeveer even hoog als de bank zelf. Lagere tafels geven een sterk lounge karakter, terwijl hogere modellen er wat ouderwets uit kunnen zien.

Welke salontafel bij welke bank past, hangt ook af van wat u met de tafel wilt doen. Als het alleen bedoeld is als extra opslagruimte, volstaat een lager model. Als u er echter op wilt werken of eten, mag het wel wat hoger zijn. Wilt u de salontafel voor verschillende doeleinden gebruiken? Dan is een in hoogte verstelbaar model de moeite waard.

Om de juiste hoogte te vinden, is er een heel eenvoudige truc: ga op uw bank zitten en maak een salontafel met plank met boeken, dozen of iets dergelijks. Til de stapel op tot een comfortabele hoogte. Daarna gewoon opmeten en je hebt de perfecte hoogte. Als richtlijn bevelen wij 30-50 cm aan.

De juiste vorm: Ronde of vierkante salontafel?

Ook hier kunt u zich het beste laten leiden door de omringende zitmeubelen. In principe hebt u de keuze tussen rechthoekige, vierkante, driehoekige, ronde of ovale salontafels. Afhankelijk van de grootte en de vorm van het bestaande woonkamerlandschap en van individuele behoeften, zijn bepaalde varianten beter geschikt:

 • Rechthoekige salontafels passen goed bij grote L-vormige of langwerpige sofa’s.
 • Als de bank erg lang is, maar u geen vierkante tafel wilt, is een ovale tafel een goede keuze.
 • Voor U-vormige sofa’s zijn vierkante of ronde modellen een goede keuze.
 • Voor kleinere sofa’s zijn ronde of driehoekige salontafels ideaal.
 • Voor twee naast elkaar geplaatste banken is een kleine driehoekige tafel in de hoek perfect.
 • Ronde glazen bijzettafels zijn het best te combineren met comfortabele fauteuils. Deze mogen overigens wel wat hoger zijn, want je moet tenslotte over de armleuning naar de tafel reiken.
 • Ronde en ovale ontwerpen zijn ideaal voor gezinnen met kleinere kinderen. Omdat hier de kans op verwondingen veel kleiner is dan bij een vierkante tafel.

Het juiste materiaal: rustiek of elegant?

Salontafels zijn er in een grote verscheidenheid van materialen. Of het nu hout, metaal, hoogglans, steen of glas is – er is voor elk wat wils. Hier is het niet zozeer een kwestie van welke salontafel bij welke bank past. De eigenschappen van de verschillende materialen spelen veeleer een belangrijke rol. Waarschijnlijk het populairst zijn salontafels van glas, hout en metaal.

Salontafels van glas zien er licht en elegant uit en maken de kamer lichter. Bovendien worden met doorzichtig glas kleurrijke tapijten ideaal geaccentueerd.

Salontafels van hout zijn daarentegen bijzonder robuust en gemakkelijk schoon te maken. Ze zien er natuurlijk uit en zetten, afhankelijk van de kleur en afwerking, een rustiek accent in de woonruimte.

Zwarte salontafels van metaal zijn ook zeer stevig en gemakkelijk schoon te maken. Ze brengen ook een industriële flair in moderne woonkamers.

De juiste kleur: opvallende of eenvoudige salontafel?

Welke salontafel qua kleur bij welke bank past, is een absolute kwestie van smaak en hangt uiteindelijk af van de stijl van uw woonkamer. Heeft u een woonkamer in Scandinavische stijl? Dan zijn tafels in lichtere kleuren een goede keuze. Donkere houten tafels zijn perfect voor woonkamers in landelijke stijl. Of wil je opzettelijk een stijlbreuk creëren? Want ook de salontafel met zijn vele verschillende kleuren en vormen leent zich hier uitstekend voor.

Natuurlijk, door het materiaal, bent u tot op zekere hoogte beperkt in termen van kleur. Maar er is nu een grote verscheidenheid aan modellen. Zo betekent een glazen tafel niet altijd automatisch een doorzichtig glazen blad op pootjes.

Sommige dealers bieden ook de mogelijkheid om verschillende materialen te combineren. In ons assortiment van DREIECK DESIGN is er bijvoorbeeld de combinatie van een salontafel van glas met hout of een salontafel van glas met metaal.

Geschikte salontafel voor kleine kamers: Wat te doen bij plaatsgebrek?

Kleine woonkamers bemoeilijken meestal aanzienlijk de inrichting. Er moet zorgvuldig worden afgewogen wat echt in de kamer moet zijn en wat u kunt missen. Velen kiezen ervoor geen salontafel te kopen om kostbare ruimte te besparen, maar dit is niet absoluut noodzakelijk. Met een paar trucjes past een salontafel zelfs mooi in een kleine woonkamer.

De woonkamer optisch vergroten

In ieder geval geen grote exemplaren. Deze zouden te veel ruimte in beslag nemen en daarmee de nodige bewegingsvrijheid. Bovendien zouden ze de kamer visueel vernauwen – precies wat u niet wilt in een kleine woonkamer. In plaats daarvan zijn ronde of ovale salontafels geschikt. Deze worden vaak als lichter en losser ervaren in zuiver visuele termen.

Glazen tafels hebben een soortgelijk effect. Door hun transparante oppervlak maken zij de ruimte losser en lijken zij onopvallender. Bovendien zorgen ze voor meer helderheid in de kamer, waardoor deze groter lijkt.

Creëer extra opslagruimte

Salontafels met extra opbergruimte, bijvoorbeeld in de vorm van laden of een tweede niveau, zijn zeer aan te bevelen. Op die manier kunt u de ruimte voor de tafel gebruiken voor extra opslagdoeleinden en hebt u uiteindelijk nog meer ruimte gewonnen.

Even interessant zijn stapelbare tafels of draaibare tafels. Deze bestaan uit ten minste twee verschillende afzonderlijke tafels, die gewoonlijk in elkaar kunnen worden geschoven. Op deze manier wint u waardevolle ruimte indien nodig. Modellen met wielen zijn ook praktisch. Deze kunnen zonder veel moeite worden verplaatst wanneer u bezoek krijgt en u de ruimte elders nodig hebt.

Conclusie: Welke salontafel past bij de bank?

Bank en salontafel gaan samen als pinda’s – het ene is nauwelijks denkbaar zonder het andere. Om u te helpen uitzoeken welke salontafel bij welke bank past, hebben wij de belangrijkste aspecten voor u kort samengevat in een checklist.

 • Optimale hoogte: 30-50 cm
 • Ideale afstand tussen salontafel en bank: 45 cm
 • Optimale grootte: een derde of de helft van de lengte van de bank
 • Materiaal: glas, hout of metaal
 • Kleur: afhankelijk van de stijl van de woonkamer
 • Rechthoekige salontafels: voor grote L-vormige of langwerpige woonkamers
 • Vierkante salontafels: voor U-vormige sofa’s
 • Driehoekige salontafels: voor een kleine bank of twee aangrenzende banken
 • Ronde salontafels: voor kleine sofa’s, U-vormige woonkamers of gezinnen met kleine kinderen
 • Ovale salontafels: voor lange sofa’s of gezinnen met kleine kinderen
 • Ronde bijzettafels: voor comfortabele fauteuils
 • Als er weinig ruimte is: kleinere salontafels met opbergruimte

You may also like

Comments are closed here.