kachel onderdelen

Welke kachel onderdelen heb ik nodig?


Wanneer je zelf thuis een kachel hebt maak je daar waarschijnlijk vaak gebruik van. Heerlijk in de winter de warmte die van de kachel afkomt. Bij een kachel horen ook de kachel onderdelen. Het kan zijn dat je deze na een bepaalde tijd moet vervangen. Het is daarvoor handig om te weten welke kachel onderdelen er zijn voor soorten kachels en welke je moet kopen. In deze blog vertellen we je graag hier meer over.

Verschillende soorten kachels

Voordat je nieuwe kachel onderdelen wilt kopen is het belangrijk om te kijken naar welke soort kachel je hebt. Afhankelijk hiervan heb je per kachel verschillende onderdelen nodig. Zo voorkom je dat je de verkeerde onderdelen op je kachel zet. Het zou zonde zijn als je kachel helemaal niet meer functioneert. 

De traditionele kachel is de houtkachel. In een houtkachel wordt hout gebruikt als brandstof, zoals dit in de naam ook al wordt gezegd. Bij het verbranden van het hout behoort ook lucht. Hiervoor hebben alle houtkachels een luchttoevoer. Het voordeel aan een houtkachel is dat er glas zit voor de verbrandingskamer wat ervoor zorgt dat de rook niet in de kamer kan komen waar de houtkachel geplaatst is. Dit is veiliger dan een open haard waar de vonken de kamer in kunnen komen. 

Een andere soort kachel is de gaskachel. Een gaskachel geeft een gezellige sfeer in de kamer. De naam gaskachel zegt het al, het draait op gas. Door middel van een gasvlam komt er door lucht van buitenaf een vlam. Door het dubbelwandig rookkanaal wordt de zuurstof via de buitenste pijp naar de gaskachel geleidt. En via de binnenste pijp worden de rookgassen afgevoerd. 

Onderhoud kachel onderdelen

Je moet jaarlijks je kachel controleren op de kachel onderdelen. Of de kachel onderdelen nog werken of dat er iets niet werkt. Vele kachel onderdelen vallen zelf te checken en vervangen. Kachel onderdelen die je eenvoudig zelf kan controleren op werking is bijvoorbeeld het glasvezelkoord. Dit kachel onderdeel zorgt ervoor dat de deur van de kachel goed kan sluiten. Het is mogelijk dat je geen deur op je kachel hebt. Dan hoef je dit kachel onderdeel niet te controleren. Mocht je dit kachel onderdeel wel hebben kan je dat zelf controleren. Je plaatst een stuk papier tussen de deur, wanneer deze te eenvoudig valt moet het glasvezelkoord vervangen worden. 

Kachel onderdelen zoals een katalysator kan ook zelf gecontroleerd worden op werking. Wanneer je scheurtjes ziet in de katalysator of onderdelen dat afgebroken zijn moet dit vervangen worden. Voor andere kachel onderdelen geld vaak hetzelfde. Wanneer je ziet dat er scheurtjes ontstaan, delen afgebroken zijn of beginnen af te breken zijn de kachel onderdelen toe aan vervanging. Er zijn kachel onderdelen die je niet zelf kan controleren. Het is verstandig om dit door specialisten te laten doen. Zij kunnen je vertellen of er kachel onderdelen vervangen moeten worden of dat je dit zelf kan bestellen en monteren. 

Welke kachel onderdelen kopen

Voor elk type kachel zijn er verschillende kachel onderdelen. Bij een kachel hoort kachel onderdelen kopen. Het kan voorkomen dat er kachel onderdelen na een bepaalde periode verslijten of kapot gaan. Dan moet je de kachel onderdelen vervangen zodat de kachel weer werkt en je kan genieten van je kachel. Afhankelijk van het soort kachel heb je verschillende kachel onderdelen. 

Bij een gaskachel zijn de volgende kachelonderdelen onderdelen die mogelijk vervangen moeten worden na een bepaalde tijd:

  • Ventilatoren 
  • Glasvezelkoord 
  • Vlamplaat
  • Vloerplaat
  • Rookkanaal 
  • Kachelpijp
  • Aansluitstukken
  • Rozetten

Bij het rookkanaal is het afhankelijk of je een enkelwandig of dubbelwandig rookkanaal hebt. Houdt hier rekening mee met het vegen van de rookkanalen en monteren van nieuwe rookkanalen als dat nodig is. Het monteren van deze verschillende kachelonderdelen is eenvoudig zelf te doen. 

Het is een voordeel als je zelf kachelonderdelen hebt geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat je al weet hoe je een onderdeel moet monteren of vervangen. Maar ook waar het onderdeel precies zit in de kachel en hoe je daarbij kan komen.  

Wanneer je een gaskachel hebt heb je andere kachelonderdelen nodig. Bij een gaskachel heb je kans dat er na een bepaalde tijd onderdelen versluiten of kapot gaan. Dit kan je zelf gemakkelijk vervangen. De kachelonderdelen die vervangen moeten worden zijn het volgende. De waakvlam zou mogelijk moeten worden gereinigd of vervangen worden. Als dit kachelonderdeel niet meer werkt kan je de gaskachel niet gebruiken omdat de vlammen niet kunnen worden aangemaakt. De waakvlam kan je gemakkelijk zelf reinigen of vervangen. Een ander kachelonderdeel dat vervangen zou moeten worden is een thermokoppel. Dit meet de verschillende temperaturen tussen verschillende plaatsen in de gaskachel.

Wanneer er kachel onderdelen kapot is of versleten weet jij precies hoe je dit moet vervangen. Je hebt vele verschillende kachel onderdelen die vervangen kunnen worden. Afhankelijk van het soort kachel je hebt heb je bijbehorende kachel onderdelen. Zo kan je na het vervangen van de kachel onderdelen optimaal genieten van de warmte en je kachel. 

You may also like

Comments are closed here.