grijze keuken

Wat zijn de trends op het gebied van keukens?


Met een krappe huizenmarkt die nog altijd voortduurt, en dat ook nog wel even zal doen, gaan mensen minder snel verhuizen en kiest men eerder voor een verbouwing aan de huidige woning. Zo zien we een toename in de aanschaf van nieuwe keukens. Alhoewel de trends in keukens niet zo snel verschuiven als in andere segmenten van ons huishouden zien we toch elkaar jaar bepaalde trends opkomen. Een klassieke keuken zal altijd blijven, maar daarnaast kijken we in deze blog naar de trend op het gebied van keukens.

Kleur in de keuken

De afgelopen jaren zijn er 2 kleuren in keukenland die belangrijk waren: de zwarte keuken en de grijze keuken. Dit jaar zien we echter dat er bepaalde kleuren op aan het komen zijn. Vaak gebruikt als accent, zien we kleuren als oud roze, mintgroen, lichtblauw. Met deze pasteltinten voeg je op een subtiele manier kleur toe aan je keuken. Voeg er een stevige accentkleur aan toe om te voorkomen dat het geheel te braaf wordt. Mintgroen doet het bijvoorbeeld goed met roestrood, koraal en koper. Wil je een rustige basis, voeg dan helderwit toe, bijvoorbeeld in het werkblad. Kleur in de keuken is dé manier om deze onderscheidend te maken.

Messing is een eyecatcher die de keuken een bepaalde mate van glamour geeft. Messing zie je niet alleen terug in kranen, spoelbakken en grepen, maar ook keukenkasten en fronten worden steeds vaker uitgevoerd in een metallic look. Heb je een greeploze keuken? Kies dan, heel subtiel, voor een greeplijst in een metaaltint.

Duurzaamheid in de keuken

Duurzaamheid is al geruime tijd een belangrijke term en mensen vinden het steeds belangrijker om te weten wat nu echt duurzaam is. Steeds meer keuken fabrikanten brengen de reis van het materiaal steeds meer in kaart, waardoor inzichtelijk is waar bijvoorbeeld het hout vandaan komt. Ambacht en handwerk maken daarbij een opmars. En dat zie je terug in de keuken. Ook wordt er steeds meer geëxperimenteerd met het gebruik van overgebleven materialen en het recyclen van materialen. Duurzaamheid en schoonheid gaan steeds meer hand in hand. Want wat mooi is, hoeft geen schadelijke gevolgen voor de natuur te hebben. Deze keukentrend zien we in 2021 terug in de keuken, en zal de komende jaren waarschijnlijk alleen maar belangrijker worden. 

We krijgen maar geen genoeg van marmer in huis, waarbij de keuken een luxe uitstraling krijgt met een werkblad of achterwand van dit materiaal. Of van een ander materiaal dat hierop is geïnspireerd, zoals keramiek, composiet of kunststof met een geaderde tekening. Omdat marmer een natuurlijk materiaal is, past het in vrijwel elke stijl keuken. Ook met mooie marmeren accessoires en keukengerei kun je je uitleven: van snijplanken en taartplateaus tot zeepbakjes en -pompjes.

De zogenaamde ‚connectiviteit in de keuken’ blijft zich verder ontwikkelen. Nieuwe technologieën en mogelijkheden zien we terug in keukenapparatuur. Hierbij zien we dat steeds meer slimme, aan WIFI verbonden apparaten, in het huishouden met elkaar kunnen communiceren. De keuken is hier een belangrijk onderdeel van, zo kun je bijvoorbeeld verschillende apparaten aan elkaar koppelen. Een mooi voorbeeld hiervan is de verlichting (van Philips HUE) die je kunt koppelen aan de oven. Wanneer de oven klaar is met het voorverwarmen of een programma heeft voltooid kun je het licht in de woonkamer laten knipperen, zo weet je precies wanneer het gerecht in de oven klaar is. Ook is het mogelijk om apparaten te koppelen aan bijvoorbeeld Alexa van Amazon of Google Home, zo kun je zelfs jouw apparaten door middel van spraak bedienen.

De keuken als woongedeelte

Voor wie van koken, lekker eten en gezelligheid houdt, is de keuken de belangrijkste ruimte in huis. De keuken van nu loopt naadloos over in het woongedeelte, waardoor koken, eten en ontspannen ongedwongen samenkomen. Voor wie extra werk- of opbergruimte nodig heeft, is een bijkeuken een uitkomst. De perfecte plek voor apparatuur die niet per se iets bijdraagt aan de uitstraling van de keuken, maar die je wél binnen handbereik wilt hebben.

Twee andere dingen die ons opvallen in de keuken van nu zijn de hoge keukenkasten en een dun werkblad, die zorgen voor een strak en minimalistisch design. Nog een groot voordeel: met zo’n hoge kastenwand wordt elke vierkante centimeter van de ruimte benut. Zo ontstaat een lijnenspel en wordt de keuken een fraaie blikvanger. Dat lijnenspel versterk je met een fraaie tegelwand. Ook handig: keukenapparatuur, zoals de oven en de vaatwasser, krijgt er een plek op hoogte.

We zien nog steeds veel zwarte keukens. Niet zo gek, want zwart geeft de keuken in één keer een stijlvolle look. Ga voor een compleet zwarte keuken, zwarte accenten of bijvoorbeeld een zwart kookeiland in een ruimte die verder licht is. Het fijne van zwart? Net als bij kleding geldt: zwart is altijd goed! Nog een voordeel: zo’n donkere keuken past bij vrijwel alle interieurstijlen.

You may also like

Comments are closed here.