huis renoveren

Wat zijn de belangrijkste zaken om als eerste te doen als je een oud huis gaat opknappen?


Als het gaat om woningrenovatie, kan deze klus bij een oudere woning een behoorlijke uitdaging vormen. Niet alleen historische huizen: zelfs huizen die 40 jaar geleden zijn gebouwd, kunnen met chemicaliën beladen materialen, verouderde elektrische systemen en zwakke trappen bevatten – om maar een paar problemen te noemen. Voor je echte klussen gaat aanpakken moet je zorgen dat je veilig in het huis kunt werken en dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je een trap renoveren moet.

Als de basis veilig is, kun je de grote klussen aan gaan pakken. Soms zijn deze problemen te wijten aan veranderingen in bouwvoorschriften en normen, en soms zijn ze gewoon te wijten aan ouderdom. Maar als je overweegt een oud huis op te knappen, zijn hier enkele dingen die u moet weten voordat u het project op zich neemt – en wat u kunt doen aan de probleemgebieden.

Gevaarlijke stoffen

Veel woningen van een bepaalde leeftijd bevatten gevaarlijke stoffen. Natuurlijk was het op het moment dat ze werden gebouwd niet bekend dat ze gevaarlijk waren, en zelfs vandaag de dag zijn deze stoffen niet schadelijk, tenzij ze in de lucht terechtkomen tijdens sloop of renovatie, of door beschadigde oppervlakken.

Huizen die vóór de jaren tachtig zijn gebouwd, bevatten bijvoorbeeld vaak asbest, dat te vinden is in structuurverf, stoomleidingen, spuitisolatie en vloertegels. Wanneer je oude tegels sloopt of isolatiemateriaal verwijdert, kan asbest in de lucht terechtkomen en longschade veroorzaken bij mensen die aan het huis werken of in huis wonen.

Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van loodverf bij het renoveren van een ouder huis. Oude panden zijn vaak geverfd met op lood gebaseerde verf, die zowel fysieke als mentale problemen kan veroorzaken, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. .

Als het gaat om het renoveren van een huis met giftige chemicaliën, met name asbest, kun je het beste professionals inschakelen. Je kunt zelf op asbest testen, maar je hebt de juiste veiligheidsuitrusting en een gasmasker nodig om het te verwijderen… en het moet op de juiste manier afgevoerd worden.

Loodverf is misschien minder een probleem: het kan worden overschilderd met loodvrije verf. Als je echter merkt dat de muren of plafonds of vensterbanken/kozijnen afbladderen, afbrokkelen of barsten, moet je deze met bepaalde voorzorgsmaatregelen verwijderen. 

Schimmel en meeldauw verspreiden zich

Oudere woningen hebben meer kans op vochtproblemen, door bijvoorbeeld lekkages of waterschade die nooit goed is verholpen. Als gevolg hiervan kan schimmel of meeldauw aanwezig zijn, vooral in kelders en donkere ruimtes. Als het huis dat je renoveert in de buurt van de zee ligt, is de kans op schimmel nog groter.

Hoewel het risico minder ernstig is dan bij lood of asbest, kunnen schimmel en meeldauw gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën; ze veroorzaken op zijn minst onaangename geuren en kunnen zorgen voor rot. Schimmels groeien snel en gaan niet vanzelf weg. Dus als je tijdens renovaties schimmel of meeldauw aantreft, moet dit meteen worden aangepakt, zodat je een schimmel vrij huis krijgt. 

Hoewel er professionals zijn die gespecialiseerd zijn in het veilig verwijderen van schimmel en meeldauw, is het vaak mogelijk om er zelf vanaf te komen. Maar je kunt schimmel niet overschilderen of gewoon een stuk gipsplaat erover zetten… schimmel kan in de lucht komen en zich verspreiden naar nabijgelegen gebieden. Schimmel kan meestal worden verwijderd met een oplossing die bleekmiddel of waterstofperoxide bevat, maar je moet handschoenen, een masker en oogbescherming dragen en de ruimte ventileren met een ventilator of door ramen te openen.

You may also like

Comments are closed here.