kruiden in de tuin

Wat kun je in de winter aan je tuin doen om in de lente er sneller van te kunnen genieten?


Het kan moeilijk zijn om aan je lentetuin te denken als het onder het vriespunt is, maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen. Koud weer is de perfecte tijd voor planning. Het is ook het perfecte moment om de uitdagingen te beoordelen waar je het afgelopen jaar tegenaan liep, om meer te weten te komen over wat het beste werkt in jouw tuin, en om een ​​plan te bedenken zodat de tuin van volgend seizoen je beste ooit is. Het is ook de beste tijd om je te oriënteren op nieuwe planten die je in je tuin zou willen, bijvoorbeeld bij een expert als Haag-planten.nl.

Dingen om te onthouden bij het uitzoeken van planten

Misschien zijn er afgelopen jaar wel planten dood gegaan, of wil je liever wat nieuwe aanwas in de tuin. Dan is nu de tijd om daarover na te denken en jezelf te oriënteren. Houdt rekening met onderstaande zaken als je op zoek gaat naar nieuwe planten.

Bepaal wat je zoekt en waarom. Houd je van ongebruikelijke variëteiten van gewone planten, of misschien geef je de voorkeur aan meer traditionele planten? Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wil en welke uitstraling jouw tuin moet hebben.

Wil je je kinderen erbij betrekken? Veel kinderen houden ervan om planten uit te zoeken. Het maakt ze waanzinnig blij om planten uit te zoeken, te verzorgen en (soms) te eten. Voor hen kun je gebieden in de tuin vrijhouden, zodat ze er van alles neer kunnen zetten waar ze blij van worden. Op deze manier komen kinderen al op jonge leeftijd op een leuke manier met planten in aanraking!

Een kruidentuin

Als je een kruidentuin plant, moet je controleren welk onkruid in jouw tuin voorkomt. Duizendblad wordt bijvoorbeeld als onkruid beschouwd, maar niet invasief zoals citroenmelisse. Dus dat betekent je met duizendblad minder erg rekening hoeft te houden. Denk ook na over wat je daadwerkelijk gebruikt en eet. Op die manier ga je geen kruiden planten die je toch niet gebruikt. De geur van lavendel is een favoriet en het is een licht insectenwerend middel, dus deze plant is altijd goed om in de tuin te hebben. Je kunt ook zeker voedsel verbouwen tijdens de koudere maanden! Het is geen rocket science, maar het vereist wel wat denkwerk en planning.

Wat te doen in de winter voor een goede lentetuin?

Dit zijn taken die moeten worden voltooid voordat het vriest… of in ieder geval snel na de eerste nachtvorst:

– Verwijder zieke delen van planten en gooi ze weg. Maar niet in de compost! Als je ze in de compost stopt, kan het onkruid opschieten waar je de compost later ook gebruikt.

– Gooi mulch over alle planten die mogelijk gevoelig zijn voor de kou (ongeveer 20 cm diep), inclusief overwinterende groenten zoals wortels, zodat ze nog in leven zijn na de winter.

– Test de grond als je niet zeker bent van de gezondheid ervan. Eenvoudige grond testkits vertellen je de pH- en nutriënten waarden. Je kunt naar behoefte voedingsstoffen toevoegen. Deze stap kan echter ook in het voorjaar worden uitgevoerd.

– Zorg ervoor dat alle bedden zijn gecomposteerd. Voor verhoogde bedden voeg je een dikke laag compost toe en bedek die vervolgens om te beschermen tegen vorst en verdichting te voorkomen. Tijdens de winter filteren voedingsstoffen in de compost langzaam in de grond. Het laat nog steeds regen en zon door, maar houdt de grond warmer waardoor je in het voorjaar eerder kan planten. Hier zijn de wormen dol op! 

You may also like

Comments are closed here.